Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) secināja, ka “Latvijas Dzelzceļa” (LDz) ģenerāldirektors Andris Zorgevics un LDz valdes locekļi saņēmuši lielāku atalgojumu, nekā to pieļāva spēkā esošie normatīvie akti, taču uzņēmuma pārraugs Satiksmes ministrija gandrīz četrus mēnešus ignorēja KNAB lūgumus, un nav atbildējusi, vai par šiem faktiem ir uzsākta revīzija.
KNAB informēja, ka, pārbaudot LDz amatpersonu darbību un viņu atalgojuma atbilstību normatīvajiem aktiem, KNAB ir pamats uzskatīt, ka laika posmā no 2001.gada 1.janvāra līdz 2004.gada 31.decembrim minētās amatpersonas faktiski ir saņēmušas lielāku atalgojumu nekā to pieļāva spēkā esošie normatīvie akti.

2.maijā KNAB nosūtīja vēstuli satiksmes ministram Aināram Šleseram ar lūgumu veikt revīziju par LDz valdes priekšsēdētāja un viņa vietnieku algu, prēmiju, piemaksu, komandējumu apmaksu, pabalstu un atlīdzību atbilstību likumdošanai laika periodā no 2001.gada 1.aprīļa līdz 2004.gada 31.decembrim un konstatēt iespējamos zaudējumus, kas nodarīti LDz un valstij Satiksmes ministrijas personā.

Ņemot vērā to, ka gandrīz trīs mēnešus no Satiksmes ministrijas netika saņemta nekāda atbilde, 2005.gada 27.julijā KNAB atkārtoti lūdza satiksmes ministru Šleseru sniegt informāciju par revīzijas gaitu. Arī toreiz atbilde netika saņemta. Sazinoties ar Satiksmes ministriju, noskaidrots, ka šie pieprasījumi ir nodoti vienam no ministra padomniekiem, kura vārds netika atklāts.

Satiksmes ministrs Šlesers un Satiksmes ministrijas amatpersonas nepilda KNAB likumīgus pieprasījumus un ilgstoši pārkāpj likumu “Iesniegumu, sūdzību un priekšlikumu izskatīšanas kārtība valsts un pašvaldību institūcijās”, norāda KNAB.

KNAB uzskata, ka minētie apstākļi liecina par to, ka revīzija, iespējams, vispār nav uzsākta un KNAB pieprasījumi tiek ignorēti.

KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs ceturtdien nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim ar lūgumu veikt kontroli pār KNAB nosūtīto pieprasījumu izpildi, lai novērstu Satiksmes ministrijas amatpersonu bezdarbību, kas kaitē KNAB tiešo funkciju izpildei.

Savukārt SM Iekšējā audita departaments, Latvijas Dzelzceļa auditori un auditorkompānija Ernst &Yong ir veikusi pārbaudes par Zorgevica un valdes locekļu atalgojumu, pēc tam pārbaužu rezultāti izvērtēšanai iesniegti vairākām juridiskajām firmām, “Delfi” apstiprināja SM sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis.

Tādēļ SM kategoriski noraida masu medijos izplatītos KNAB apvainojumus par ministrijas amatpersonu bezdarbību.

KNAB vēstulē, kas nosūtīta 27.jūlijā, pieprasīts pārbaudes atzinumu nosūtīt KNAB līdz 5.septmebrim, un, kā paskaidroja ministrijas valsts sekretāra vietnieks un LDz padomes priekšsēdētājs Guntis Mačs, atbildes vēstule ir sagatavots un pirmdien, 5,septembrī tiks nosūtīta.

“Ja KNAB ir pamatotas aizdomas par nopietniem likumpārkāpumiem, tad nav skaidrs, kādēļ netiek ierosināta krimināllieta, un kādā veidā Satiksmes ministrijas veiktās pārbaudes var kavēt lietas ierosināšanu,” LDz padomes vārdā neizpratni pauda G. Mačs.

Pārbaudes laikā konstatēti prēmiju izmaksām paredzēto līdzekļu pārtēriņš. Lai turpmāk līdzīgus gadījumus novērstu, LDz padomē ir izveidota atalgojuma komiteja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!