Zemkopības ministrija (ZM) plāno no šogad nacionālajās subsīdijās paredzētajiem līdzekļiem novirzīt miljonu latu zaudējumu kompensācijām knišļu uzbrukumos un plūdos cietušajām saimniecībām.
Plūdu radīto materiālo zaudējumu segšanai plānots piešķirt 700 000 latu, bet kompensācijām par dzīvniekiem, kas krituši no kukaiņu kodumiem - 300 000 latu. Izdevumiem par veterināro zāļu un aizsardzības līdzekļu iegādi plānots novirzīt 18 860 latus.

Kā informēja ZM, ministrijas sagatavotie grozījumi noteikumos par valsts atbalstu lauksaimniecībai 2005.gadā un tā piešķiršanas kārtību nosūtīti saskaņošanai Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomei. Izmaiņas normatīvajā aktā uz Ministru kabinetu iecerēts virzīt nākamnedēļ.

Ilgstošo lietavu radīto plūdu dēļ maijā applūda sējumi, pļavas un ganības un lauksaimnieki visā Latgales reģionā nonāca krīzes situācijā.

Mitrums, kas Latgalē bija vērojams pēc spēcīgajām lietavām un plūdiem, veicināja knišļu - sīku, druknu, odiem līdzīgu kukaiņu - vairošanos. Kukaiņu izplatīšanos veicināja arī vēlais pavasaris un Latvijā pāris dienu valdošais karstais laiks. No šo kukaiņu kodieniem sešos Latvijas austrumu rajonos gāja bojā vairāk nekā 500 mājlopu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!