Ceturtdien, tiekoties ar premjeru Einaru Repši ("Jaunais laiks"), valdību veidojošās partijas apliecinājušas gatavību strādāt vienā valdībā un atrast risinājumu Rīgas brīvostas pārvaldes sakārtošanai.
Pamiers valdošajā koalīcijā un brīvostas jautājumā

Tomēr partija "Jaunais laiks" (JL) neatkāpjas no prasības pieņemt grozījumus Rīgas brīvostas likumā un likumā par ostām, par kuriem vairākus iebildumus izteikuši pārējie koalīcijas partneri.

Pēc aptuveni divu stundu ilgās sanāksmes Repše žurnālistiem paziņoja: "Šī nelielā krīze vēlreiz tikai stiprināja mūsu spēkus strādāt kopā."

Premjers atkārtoti apliecināja, ka viņam esot aizdomas par Rīgas brīvostā notiekošajām nelikumīgajām un ļaunprātīgajām darbībām, arī par "smagiem korupcijas un protekcionisma gadījumiem". Tādēļ ostas pārvaldes darbā nekavējoties esot nepieciešamas pārmaiņas.

"Mēs meklēsim iespējas, kā sakārtot šo jautājumu," sacīja Ministru prezidents. Viņš uzsvēra: ja koalīcijas partneri negribēs risināt ostas jautājumu, "tad šīs valdības pastāvēšanai nav jēgas."

Repše atzina, ka viņam neesot principiālu iebildumu, ja līdzīga valsts uzraudzības kārtība tiktu attiecināta arī uz Liepājas un Ventspils ostām. Kā ziņots, iecerēts, ka pašreizējo Rīgas brīvostas valdi, kurā ir pieci valsts un pieci pašvaldības pārstāvji, nomainīs valde, kurā būs četri valsts un viens pašvaldības pārstāvis.

"Neesmu pret līdzīgas kārtības noteikšanu visās ostās, taču labprāt gribētu redzēt, kā šis modelis strādā Rīgas brīvostā," sacīja Repše.

Savukārt Latvijas Pirmās partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Arnolds Laksa pēc tikšanās pauda gandarījumu par sarunās izteikto neapmierinātību premjeram par draudiem atlaist kādu ministru, kā arī iespēju atklāti runāt par terminu "operatīvā informācija", ko ministru prezidents minējis kā argumentu, lai veiktu izmaiņas Rīgas brīvostā.

Panākta vienošanās, ka turpmāk ar operatīvo informāciju tiks iepazīstināti arī deputāti, kuriem ir pielaide valsts noslēpumam.

Valdības partiju vadītāji noliedz, ka tie būtu iecerējuši strādāt kopīgi tikai līdz referendumam par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā. "Ja jau tā būtu, tad šodien nebūtu tādas sarunas," sacīja Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, aicinot aizmirst personīgos aizvainojumus un strādāt valsts interešu labā.

"Tiem, kuri cerēja, ka šī valdība kritīs, pie šīs uguntiņas rokas pasildīt, tagad jāpasaka, ka nāks ziema un viņiem būs jānosalst," tēlaini sacīja Brigmanis.

Sarunā koalīcijas partneri secinājuši, ka ir jāmācās strādāt un vienoties par jautājumiem pirms to iesniegšanas Saeimā. "Šodienas sarunā mēs sapratām, ka, lai arī reizēm viens otram nepatīkam, tomēr patīkam labāk nekā citi šajā Saeimā," sacīja apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas vadītājs Māris Grīnblats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!