Foto: LETA
Ņemot vērā Finanšu ministrijas (FM) izteiktās bažas, ka valsts finansiāli nevar atļauties pagājušajā nedēļā Saeimā konceptuāli atbalstīto pensiju indeksācijas atjaunošanu un dotāciju piešķiršanu pašvaldībām, koalīcija pirmdien vienojās gatavot "atkāpšanās ceļu", pēc koalīcijas sēdes informēja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Valdību veidojošās partijas panākušas vienošanos, ka Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) valde atkārtoti izskatīs jautājumu pagājušajā nedēļā ZZS Saeimas frakcijas virzīto un vētīšanai Saeimas komisijām nodoto priekšlikumu par pensiju indeksācijas atjaunošanu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) žurnālistiem atzina, ka valde skatīs šo jautājumu, tomēr viņš šaubījās, vai deputātus izdosies "noturēt kaut kādos rāmjos".

Savukārt otram priekšlikumam, kas paredz piešķirt pašvaldībām 200 000 latu kompensāciju no valsts budžeta neatkarīgi no tā, vai pašvaldības labprātīgi lēmušas par apvienošnaos vai nē, iecerēts noteikt pārejas periodu. Premjers informēja, ka FM rosinājusi piecu gadu pārejas periodu, taču par to vēl tiks lemts. Pašlaik Saeimā konceptuāli atbalstītais likumprojekts pārejas periodu neparedz, taču, kā norādīja premjers, tā noteikšana mazinātu slogu budžetam. Tas nozīmētu, ka kompensāciju pašvaldībām varētu izmaksāt piecu gadu laikā, un tas ļautu valdībai elastīgāk lemt par šo līdzekļu piešķiršanu atkarībā no budžeta iespējām.

Premjers atzina, ka abos šajos priekšlikumos ir skaidri jūtama priekšvēlēšanu ietekme, savukārt Vējonis sacīja, ka "Saeimā deputāti sacenšas daiļrunībā, virzot vienu - otru priekšlikumu, nedomājot par fiskālajām sekām".

Dombrovskis cer, ka koalīcijas partneris ZZS rīkosies atbildīgi attiecībā uz pensijām, jo vēl pirms mēneša koalīcijā ir panākta vienošanās "nevirzīt populistiskus priekšlikumus".

"Delfi" jau vēstīja, ka pensiju indeksācija krīzes laikā tika iesaldēta, taču ZZS Saeimas frakcija pagājušajā ceturtdienā ierosināja grozījumus pensiju likumā, paredzot jau šogad sākt indeksēt pensijas, kas nav lielākas par 165 latiem. Saskaņā ar ZZS ieteikumu pensijas būtu pārskatāmas reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu. Ja indekss būtu mazāks par skaitli "1", pensijas netiktu pārskatītas.

ZZS virzītais likumprojekts ar "zaļzemnieku" un opozīcijas vairākuma balsīm tika nodots vētīšanai komisijām. Grozījumi to atbalstīšanas gadījumā stātos spēkā šā gada 1.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!