Koalīcijas frakcijas sola atbalstīt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzītu kandidātu Saeimas spīkera amatam, ja " tā būs profesionāla un pieņemama kandidatūra". Laika ierobežojumu dēļ patlaban tiek apšaubīta iespēja, ka ZZS šim amatam varētu virzīt līdz šim medijos pieminēto izglītības un zinātnes ministri Baibu Rivžu, tādēļ ZZS nākamais Saeimas priekšsēdētājs būšot jāmeklē starp pašreizējiem deputātiem.
Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis portālam " Delfi" sacīja, ka koalīcija jau iepriekš vienojusies – gadījumā, ja Emsis zaudē amatu, nākamo Saeimas priekšsēdētāju virza ZZS." Mēs esam vienojušies, ka "zemnieki" saglabā amatu," sacīja Kučinskis, norādot, ka kandidātu apvienībai jāatrod ļoti īsā laikā, turklāt tas jāmeklē starp Saeimas deputātiem, jo laika ierobežojumu dēļ būtu sarežģīti šajā amatā apstiprināt Rivžu, kas iepriekš neoficiāli minēta.

Arī Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa"(LPP/LC) Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš portālam "Delfi" sacīja, ka LPP/LC neiebildīs pret to, ka amatā tiek apstiprināts ZZS virzīts kandidāts. "Mēs atbalstīsim viņu kandidatūru, ja tā būs profesionāla," sacīja Bērziņš, uzsverot, ka, neskatoties uz laika ierobežojumu, LPP/LC vēlēsies iepazīties un izvērtēt ZZS kandidatūru šim amatam.

Līdzīgi arī apvienības " Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas vadītājs Māris Grīnblats portālam "Delfi" pauda apņemšanos pildīt koalīcijas vienošanos, norādot gan, ka " ir svarīgi zināt, kas ir šis kandidāts". " Tēvzemieši" esot ieinteresēti, lai amatu saglabā ZZS, jo pretējā gadījumā būtu jāpārskata viss Saeimas prezidija sastāvs, ko TB/LNNK nevēlas, skaidroja Grīnblats.

Jau vēstīts, ka Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis (ZZS) piektdien vēlu vakarā paziņoja par lēmumu atkāpties no amata un nolikt deputāta mandātu. Lai valstī neradītu konstitucionālo krīzi, Emsis sestdien sasauc frakciju padomes un prezidija kopsēdi, kurai būs jālemj par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu tuvākajā laikā.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc Emša paziņojuma par atkāpšanos piektdien naktī portālam "Delfi" sacīja, ka ZZS pagaidam nav neviena konkrēta kandidāta Saeimas priekšsēdētāja amatam, taču tiek apsvērti vairāki varianti.

Pēc Brigmaņa teiktā, ZZS par piemērotām Saeimas spīkera amatam uzskata vairākas kandidatūras, tostarp izglītības un zinātnes ministri Baibu Rivžu, taču par konkrētas kandidatūras izvirzīšanu vēl esot jālemj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!