Foto: DELFI
Jaunā koalīcija jau pirmdien sanāks uz kārtējo Sadarbības sanāksmes sēdi, kurā uzsāks diskusiju par Valsts prezidenta amata kandidātiem.

Jau iepriekš koalīcijas partneri bija vienisprātis, ka diskusija par Valsts prezidenta vēlēšanām, kas gaidāmas pavasara izskaņā, jāsāk laicīgi. Aptuveni trīs nedēļas politiskie spēki ir iekšienē sprieduši par Valsts prezidenta vēlēšanām un amata kandidātiem.

Līdz šim publiski par konkrētu iespējamo Valsts prezidenta amata kandidātu runājusi vien "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) . Vairāki šī politiskā spēka pārstāvji pauduši, ka augstajam amatam jāvirza Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) jau iepriekš rosināja koalīcijas partnerus vienoties par vienu Valsts prezidenta amata kandidātu, taču vēl nav zināms, vai visi pieci politiskie spēki spers šādu soli.

Saeimas "Attīstībai/Par!" frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts iepriekš pieļāva, ka viņa politiskais spēks varētu virzīt savu Valsts prezidenta amata kandidātu. Savukārt "KPV LV" frakcijas priekšsēdētājs Atis Zakatistovs pieļāva, ka viņa pārstāvētajai frakcijai varētu nebūt vienotas nostājas par kādu konkrētu kandidātu.

Arī pats Levits vēlētos būt visas koalīcijas Valsts prezidenta amata kandidāts. "Es negribētu un nevarētu būt kādas partijas kandidāts. Koalīcijas kandidāts stāv pāri partijām," LTV raidījumā "Rīta Panorāma" piektdien sacīja Levits, piebilstot, ka, ja viņa kandidatūru neatbalstīs visa koalīcija, tad tai nāksies meklēt citu pretendentu uz augsto amatu.

Pirms nedēļas raidījums "Panorāma" vēstīja, ka, lai pārrunātu pārvēlēšanas jautājumu, prezidents Raimonds Vējonis individuāli ticies ar frakciju vadītājiem. Atklāti partiju pārstāvji nebija gatavi komentēt tikšanos, vien atzina, ka jautājums pārrunāts. Tomēr paredzams, ka Vējonis negūs nepieciešamo atbalstu, lai tiktu pārvēlēts.

Tagadējā Valsts prezidenta pilnvaras beigsies 7. jūlijā, un Saeimā jau ierasta prakse jauno Valsts prezidentu izvēlēties maija beigās – jūnija sākumā.

Šogad Valsts prezidenta vēlēšanās sagaidāmas vairākas būtiskas izmaiņas. Pirmkārt, ievēlēšana notiks atklāti. Otrkārt, šobrīd "Jaunās Vienotības" deputāti virza Saeimā jaunu likumprojektu, lai pagarinātu laika posmu starp prezidenta kandidātu izvirzīšanu un balsojumu par šiem kandidātiem Saeimas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!