Foto: DELFI

Koalīcijas partijas pirmdien vēl nav vienojušās par vienu kandidātu Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļa amatam, un plāno to paziņot otrdien, žurnālistiem sacīja premjera pienākumu izpildītājs finanšu ministrs Jānis Reirs ("Vienotība").

"Jautājums ir atrisināts par 70%. Skaidrība būs zināma līdz rītdienas rītam," pēc koalīcijas sēdes teica Reirs.

Viņš informēja, ka koalīcija virzīs vienu pārstāvi, tomēr šovakar vēl esot nepieciešamas diskusijas Saeimas frakcijās.

"Es domāju, ka ceturtdien būs balsojums [Saeimā], bet konkrēti par kandidatūru vēl nevaru pateikt," norādīja Reirs.

"Vienotība" iepriekš frakcijas sēdē uzklausīja divus kandidātus - mārketinga un sabiedrisko attiecību speciālistu Juri Saukānu un režisori videoinformācijas centrā "Emanuēls" Žannu Helmani, kuri, pēc partijas domām, ir piemērotākie uz NEPLP locekļa amatu.

Partijas Saeimas frakcijas vadītājas vietnieks Kārlis Šadurskis toreiz pēc sēdes sacīja, ka "frakcijā ir zināmā mērā izveidojies viedoklis, bet mums būtu korekti vispirms informēt koalīcijas partnerus, jo tas, ko mēs runājām koalīcijas sēdē, ka ir nedalīts viedoklis, ka būtu ļoti labi, ja koalīcija vienotos par vienu kandidātu".

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājas vietnieks atzīmēja, ka partija jau koalīcijas partneriem ir paudusi, ka "Vienotībai" ir divi kandidātu uz šo amatu.

"Mēs arī pārējos [kandidātus] neesam aicinājuši, jo, kā mums ziņoja kolēģi, kas ir Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas locekļi, ka šie kandidāti ir radījuši labāko iespaidu no visiem," viņš teica.

Jau ziņots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija pēc visu septiņu kandidātu uzklausīšanas var izvirzīt vienu vai vairākus pretendentus amatam NEPLP, kas šobrīd strādā nepilnā sastāvā. Galīgais lēmums būs jāpieņem Saeimas balsojumā. Komisijai ir iespēja arī neatbalstīt nevienu kandidātiem.

Saeimas komisijas vadītāja Inese Laizāne (NA) iepriekš sacīja, ka pēc visu kandidātu uzklausīšanas tiks dots laiks kandidātu izvērtēšanai Saeimas frakcijās. Laizāne cer, ka balsojums par NEPLP kandidātu notiks šogad un padome jaunajā gadā strādās jau piecu cilvēku sastāvā.

Uz NEPLP locekļa amatu kandidē žurnālists Guntis Rozenbergs, literāte Eva Mārtuža, Saukāns, lektors un sabiedrisko attiecību konsultants Aleksandrs Mirlins, "Baltijas mediju alianses" Juridiskās nodaļas vadītājs Sergejs Kārītis, Helmane un aģentūras "Absolute management" valdes loceklis Sergejs Ancupovs.

Viena vieta NEPLP ir vakanta pēc tā vadītāja Aināra Dimanta atbrīvošanas jūlijā. Saeima atlaišanu pamatoja, ka ir konstatēti tādi normatīvajos aktos noteikti apstākļi, kas liedz attiecīgajai personai būt par padomes locekli, kā arī norādīja uz pantu par labu reputāciju.

Pārējo padomes locekļu - Aijas Dulevskas, Daiņa Mjartāna un Ivara Zviedra atbrīvošanu no amata - parlamenta vairākums neatbalstīja. NEPLP strādā arī Dace Ķezbere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!