Foto: stock.xchng
Koalīcija pirmdien vienojās ieviest vienotu "mājokļa nodokļa" likmi – 0,1% apmērā no īpašuma kadastrālās vērtības, taču, lai palielinātu budžeta ieņēmumu nepieciešamajā līmenī, iecerēts mainīt akcīzes nodokļa aprēķināšanu cigaretēm.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) informēja, ka šis ir vienīgais variants, kam piekritusi Tautas partija(TP) . Ir svarīgi virzīties uz priekšu, sacīja premjers, norādot, ka nekustamā īpašuma nodokļa jautājums iekļauts budžeta projekta paketē.

Pēc premjera teiktā, līdz ar jaunā nodokļa ieviešanu, atkarībā no īpašuma vērtības, piemēram, par 50 kvadrātmetru lielu dzīvokli Rīgā gadā būs jāmaksā 50 lati.

Šāda nodokļa ieviešana budžetā varētu nest papildus aptuveni 6,5 miljonus latu lielus ieņēmumus, taču tā kā bija nepieciešams rast papildus finansējumu 13 miljonu latu apmērā, nolemts mainīt arī cigarešu akcīzes aprēķināšanas metodiku.

Turpmāk iecerēts akcīzes likmi aprēķināt, ņemot vērā nevis cigarešu mazumtirdzniecības cenas, kā tas ir pašlaik, bet gan cigarešu veida pārdošanas apjomu. Pēc premjera teiktā, "lētākā gala cigaretes kļūs dārgākas".

Premjers uzsvēra, ka šāda metodika attiecībā uz akcīzes aprēķināšanu ir daudzās kaimiņvalstīs, tai skaitā Igaunijā.

TP Saeimas frakcijas vadītājas vietnieks Vents Armands Krauklis žurnālistiem sacīja, ka TP joprojām neatbalsta "mājokļa nodokļa" ieviešana, taču tā kā nav citas iespējas, kā virzīt uz priekšu budžeta pieņemšanu, tad TP atbalstīs 0,1% lielu nodokļa likmi no kadastrālās vērtības.

TP neatbalstīja Ekonomikas ministrijas piedāvāto nodokļa ieviešanas variantu, kas paredzēja progresīvu nodokļa likmi, jo tad liels nodoklis būtu jāmaksā arī lauku viensētu saimniekiem, kuru māju platības, varbūt ir lielas, bet ienākumi gan tādi nav.

Premjers pauda gandarījumu, ka ir izdevies panākt kompromisu, un pauda pārliecību, ka budžetu Saeimā varēs iesniegt līdz 26.oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!