Esošās koalīcijas partijas – Tautas partija, Zaļo un Zemnieku savienība un Latvijas Pirmā partija/"Latvijas Ceļš" -, kas vēlēšanās ieguva 51 Saeimas deputāta mandātu, pirmdien vienojās premjera amatam virzīt pašreizējo Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti (TP).
Par šādu koalīcijas padomes lēmumu žurnālistus informēja Kalvīša preses sekretārs Arno Pjatkins.

Koalīcijas partijas plāno trešdien tikties ar "Jauno Laiku", kas Saeimā ieguva 18 deputātu mandātus, bet ceturtdien - ar apvienību "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kas ieguva astoņas vietas. Koalīcijas partijas pēc sarunām ar šīm divām partijām spriedīs, ar kuru no šiem Saeimā iekļuvušajiem spēkiem varētu izveidoties labāka sadarbība.

Koalīcijas partijas runās tikai ar šiem labējiem spēkiem, un kategoriski izslēdz iespēju sākt sarunas ar "Saskaņas centru", kas ieguva 17 deputātu vietas, vai ar PCTVL, kas ieguva sešas vietas.

JL pārstāvis Valdis Dombrovskis portālam "Delfi" apliecināja, ka JL ir trešdien uzaicināts uz pārrunām ar koalīcijas partijām, kuru laikā mēģinās panākt vienošanos par stabilas labējās valdības veidošanu, kura varētu nostrādāt četrus gadus.

Dombrovskis norādīja, ka JL tāpat kā iepriekš ir gatavs strādāt Kalvīša vadītā valdībā. "Ir jāizmanto labējo spēku uzvara vēlēšanās konsolidējot labējos spēkus," teica JL pārstāvis.

Dombrovskis aicināja citu partiju pārstāvjus aizmirst partiju savstarpējos ķīviņus un veidot stabilu valdību. "Mēs esam atvērti sarunām un gatavi strādāt valdībā," partijas nostāju pauda Dombrovskis.

Koalīcijas partijas pagaidām nevienojas par konkrētu ministru posteņu sadalījumu, jo par to runāt ir pāragri, žurnālistus informēja ZZS pārstāvis Augusts Brigmanis.

Jau ziņots, ka 9. Saeimas vēlēšanās uzvarējusi Kalvīša pārstāvētā TP, par kuru nobalsojuši 19,49% vēlētāju, otrajā vietā ar 16,69% ir Zaļo un zemnieku savienība, bet trešajā - "Jaunais laiks", par kuru balsojuši 16,38% vēlētāju. 9.Saeimā iekļūs arī "Saskaņas centrs" (14,42%), Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" vēlēšanu apvienība (8,59%), kā arī apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (6,95%) un kreiso spēku apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (6,02%).

TP Saeimā iegūs 23 deputātu vietas, JL un ZZS – pa 18 deputātu vietas katra, "Saskaņas centrs" – 17 vietas, LPP/LC – 10 vietas, TB/LNNK – astoņas vietas, bet PCTVL – sešas vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!