Foto: DELFI
Aptuveni stundu ilgusī studentu protesta akcija pret finansējuma samazinājumu augstākajai izglītībai, kurā piedalījās vairāk nekā 1000 studentu, noslēgusies mierīgi. Pie valdības ēkas studentiem ar izglītības un ministri Tatjanu Koķi (ZZS) izvērtās asa vārdu apmaiņa, studentiem prasot ministres demisiju. Savukārt Koķe mierināja jauniešus, ka budžeta apmaksātas studiju vietas netiks samazinātas un aicināja „necelt satraukumu, tur kur tam nav vietas”.
Fotogalerija

Portāls “Delfi” novēroja, ka studenti ap pulksten 11 sākuši gājienu no doma laukuma uz valdības ēku, turot rokās plakātus ar uzrakstiem “Studentu lieta – taisna un cieta!”, “Neprasām daudz, tikai izglītību!”, “Nasing spešal – just gājiens!”, universitāšu karogus, un dziedot dažādas studentu dziesmas. Dažiem gājienā dalībniekiem rokās bija grāmatas un ziedi sēru lenšu noformējumā, kurus viņi nolika pie Izglītības un zinātnes ministrijas ēkas.

Gājienu vēroja liels skaits policijas un specvienības darbinieku, vairāki desmit policisti izveidoja ķēdi pie valdības ēkas.

Portāls „Delfi” novēroja, ka studentu gājiena dalībnieku rindās centās iestāties arī iereibuši krievvalodīgi vīrieši, taču studentiem, piesaistot pašvaldības policistus, izdevās panākt, ka vīrieši neturpina gājienu kopā ar tā dalībniekiem. Policija operatīvi reaģēja un pieprasīja dokumentus, taču vīrieši norādīja, ka arī vēloties aizstāvēt studentu intereses.

Gājienā piedalījās visu lielāko Latvijas augstskolu studenti, tostarp no Vidzemes Augstskolas un Daugavpils Universitātes. Tāpat ir Latvijas Universitātes, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes un citu augstskolu studenti no visas Latvijas.

Gājiena dēļ uz laiku bija slēgts Raiņa bulvāris un Brīvības ielas, lai gājiena dalībnieki varētu aiziet līdz valdības ēkai. Jauniešu pūlī bija pamanāmi arī augstskolu pasniedzēji, kuri arī ir nemierā ar situācijas augstākajā izglītībā.

Neilgi pēc plkst. 11:30 studenti sasniedza valdības ēku. Tur viņi izkliedza saukļus: „Deputātus kojās!”, „Dar’ ko var, studentiem ir jāuzvar”, „Naudu izglītībai!”, „Dodiet darbu!”, kā arī izteica citas prasības.

Ar laiku studentu protesti pie valdības ēkas kļuva daudzpusīgākas. Proti, viens jaunietis centās pie valdības ēkas uzrāpties kokā. Tajā students centās pakārt izbāzeni ar uzrakstu „Augstākā izglītība”. Tomēr policija viņam to liedza darīt. Iesākumā likumsargi jaunekli aizturēja, taču tad atlaida. Tas gan viņu un citus studentus nav atturējis no ieceres. Viens no puišiem uzrāpies plecos otram un tad rokās turot izbāzeni, mēģinājis imitēt tā pakāršanu.

Aptuveni pulksten 12 pie gājiena dalībniekiem iznāca Koķe, kurai izvērtās asa vārdu apmaiņa ar vairākiem studentiem. Tie kaunināja ministri un kliedzot pieprasīja viņai darīt savu darbu. Savukārt citi studējošie uzklausīja ministri, kura stāstīja par centieniem iegūt lielāku finansējuma piešķiršanu augstākajai izglītībai.

Ministre atkārtoti mierināja jauniešus un aicināja arī turpmāk stāties Latvijas augstskolās.

Ministre žurnālistiem skaidroja - lai arī finansējums augstskolām ir samazināts par 40%, tomēr valsts budžeta vietu skaits nemazināsies. Tiesa, mazināšoties gan finansējums budžeta vietām. Turklāt tas, kam samazināt finansējumu, ir pašu augstskolu ziņā. Ministre žurnālistiem atkārtoja arī studentiem teikto: aicinājumu turpmāk stāties Latvijas augstskolās un necelt satraukumu.

Neilgi pēc plkst. 12 ar dziesmu „Projām jāiet” studenti pameta Brīvības bulvāri pie valdības ēkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!