Foto: Valsts policija

Valsts policijas (VP) uzsākto administratīvo procesu skaits aizvadītajā nedēļas nogalē sarucis, jo kopš komandantstundas atcelšanas personām vairs nepiemēro sodus par pārvietošanos nakts stundās bez būtiska iemesla, portālam "Delfi" sacīja VP pārstāve Gita Gžibovska.

Arī lielo klīnisko universitāšu slimnīcu uzņemšanu nodaļās aizvadītā nedēļas nogale bijusi mierīga, toties Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) gan saņēmis nedaudz vairāk izsaukumu nekā mājsēdes laikā.

"Mums nakts stundās bija nedaudz vairāk izsaukumu. Aptuveni desmit, divdesmit izsaukumu vairāk nekā mājsēdes laikā," portālam "Delfi" teica NMPD pārstāve Ilze Bukša, norādot, ka par tendenci starp saņemtajiem izsaukumiem un mājsēdi šobrīd runāt ir pāragri.

"Salīdzinot [aizvadīto nedēļas nogali] ar komandantstundas laiku, tās nakts stundas ir bijušas nedaudz nemierīgākas, cilvēki bijuši lielākā kustībā. Bija izsaukumi pat uz kalniņiem, kur cilvēki atpūtušies nakts stundās. Arī kāpņu telpās vairāki izsaukumi fiksēti," teica Bukša.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) uzņemšanas nodaļā aizvadītā nedēļas nogale bijusi salīdzinoši mierīga. "Komandantstundas atcelšana neko nav mainījusi," teica PSKUS pārstāve Evija Mileiko. Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca pārstāve Ilga Namnniece arī norādīja, ka nekādas sakarības starp mājsēdes atcelšanu un slimnīcas uzņemšanas nodaļā nonākušajiem nav.

"Mums kādreiz bija izdarīti secinājumi, ka cilvēkiem, ilgāk esot tā saucamajā mājsēdē, protams, saasinās ģimenes konflikti, parādās alkohola problēmas, pieaug fiziska vardarbība. Protams, ja nonāk līdz smagākām sekām, arī ieved tādus pacientus," teica Namniece.

VP, savukārt no piektdienas, 12. februāra, līdz 14. februārim reģistrēja kopā 675 administratīvos procesus, lielākā daļa bija par pulcēšanās ierobežojumu neievērošanu, sacīja Gžibovska.

Tiesa, VP pārstāve norādīja, ka ziņojumu skaits par valstī noteikto ierobežojumu neievērošanu ir līdzīgs kā naktīs, kad bija komandantstunda.

"Mājsēdes atcelšana dod iespēju policijai lietderīgāk plānot savus resursus un iesaistīt policijas darbiniekus vairāk tirdzniecības vietu un citu objektu kontrolē," pauda Gžibovska.

VP atgādina, ka arī turpmāk uzraudzīs, lai tiktu ievēroti ārkārtējās situācijas laikā noteiktie ierobežojumi gan dienā, gan naktī. "Jo īpaši tiks uzraudzītas vietas, kurās pastāv lielāks cilvēku pulcēšanās risks, piemēram, tirdzniecības vietās un citās publiskās vietās," norādīja policijas pārstāve.

Kopumā no 2020. gada 9. novembra līdz šāgada 11. februārim VP par epidemioloģiskās drošības pasākumu Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai neievērošanu ārkārtējās situācijas laikā reģistrēti 17 375 administratīvā pārkāpuma procesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!