Foto: DELFI
Komerctelevīzijas jautājumā par zemes ciparu apraides nodrošināšanu no 2014.gada uzsver izmaksu nozīmi.

Komentējot valdības lemto par zemes ciparu apraides koncepciju, Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) pārstāvis Guntars Traubergs atzina, ka telekanālam tas ir vitāli svarīgs jautājums, jo tas ir un plāno palikt nacionālais komerckanāls, turklāt iecerēts attīstīt vēl plašāku bezmaksas televīzijas piedāvājumu paralēli pašreizējiem maksas kanāliem.

Viņš norāda, ka prognozētā apraides cena zem vai ap 200 000 latu gadā ar cerību to vēl samazināt, ja bezmaksas kanālu skaits pieaugs, komplektā ar nacionālo kanālu obligātās bezmaksas retranslēšanas jeb "must carry" principa atcelšanu vismaz no 2013.gada un LNT kanāla īpašnieka maiņa, pievienojoties "MTG Broadcasting" (MTG), varētu atrisināt situāciju, lai LNT noteikti un, iespējams, "TV3" arī rudenī un nākamgad paliktu bezmaksas apraidē un pārciestu periodu, kamēr cena vēl būs augsta.

Viņš uzskata, ka ieguvēji būs visi - skatītājs, valsts un kanāli, kā arī reklāmdevējs. "[Pašreizējo un prognozēto] cenu atšķirība tikai parāda, ka digitalizācija notikusi sasteigti un nepareizi, uzspiežot nacionālajiem komerckanāliem neadekvāti augstu cenu, ko tie nespēja maksāt, kas gandrīz iznīcināja bezmaksas nacionālo apraidi kā tādu," komentēja Traubergs.

Viņš atturējās komentēt iespēju, ka maksas kanālus varētu nodrošināt vairāki komersanti, jo vēl nav skaidras šī modeļa detaļas. "Mums galvenais, lai bezmaksas apraides cena ir adekvāta, - kā to panākt ir jau vairāk valsts darīšana un aritmētika."
LNT nākotnē varētu interesēt vēl viena nacionālā kanāla frekvence kanālam "K2", kas aptvertu jauniešu auditoriju. Tai, Trauberga vērtējumā, pašlaik nacionālajā apraidē trūkst atbilstoša piedāvājuma.

Savukārt MTG vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš pauda viedokli, ka VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) kā bezmaksas programmu nodrošinātājs ir loģisks lēmums. "Tas beidzot nacionālajiem kanāliem dod cerību, ka apraides izmaksas būs vismaz trīs reizes zemākas nekā patlaban, kad mums jāmaksā astronomiski dārgie "Lattelecom" diktētie apraides tarifi. Šādam risinājumam bija jāstājas spēkā jau pirms diviem gadiem, kad tika ieviesta ciparu zemes apraide," uzskata Ozoliņš.

Viņš piebilst, ka tāds modelis, ka bezmaksas programmas nodrošina valsts operators bez starpniekiem, jau no pirmās ciparu zemes apraides ieviešanas dienas darbojas Igaunijā un Lietuvā.

Runājot par maksas kanālu nodrošināšanas modeli, viņaprāt, ekonomiski būs grūti veidot rentablu maksas televīzijas biznesu vairāk nekā vienam operatoram. "Tomēr ir ļoti svarīgi, lai šis vienīgais operators nebūtu ar lielu maksas televīzijas tirgus daļu jau citās izplatīšanas tehnoloģiju platformās," norāda Ozoliņš. MTG pārstāvis vērš uzmanību uz to, ka divas "Lattelecom" televīzijas tehnoloģijas izmanto vairāk nekā 35% Latvijas iedzīvotāju, jo šim uzņēmumam ir spēcīgas pozīcijas kabeļtelevīziju tirgū un papildu liels skaits Latvijas iedzīvotāju izmanto virszemes ciparu apraidi.

"Šāda dominējoša pozīcija tirgū apgrūtinās izplatīšanas līgumu slēgšanu starp televīzijas kanālu veidotājiem un šo operatoru. Tā kā šie līgumi ir nepieciešami, jo no tiem atkarīgs arī finansējums televīziju programmu ražošanai, tad pastāvēs risks, ka var pazemināties televīzijas satura kvalitātes, jo adekvātu atlīdzību nevarēs saņemt," norāda Ozoliņš.

Kā ziņots, valdība 24.aprīļa sēdē neizšķīrās, cik konkursa kārtībā izvēlēti komersanti nodrošinās maksas kanālus zemes ciparu apraidē no 2014.gada, tā vietā piekrītot Satiksmes ministrijas (SM) valdības sēdē piedāvātajam kompromisam to noteikt konkursa nolikumā.

SM uz valdības sēdi virzīja kopumā četrus iespējamos modeļus zemes ciparu televīzijas programmu izplatīšanai, taču valdībā diskusijas notika par diviem apakšvariantiem - darba grupas, "Lattelecom" un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas atbalstīto ierosinājumu šādu iespēju paredzēt vienam komersantam un Latvijas Telekomunikāciju asociācijas un SIA "Baltkom" atbalstīto ierosinājumu dot iespēju maksas kanālus nodrošināt vairākiem komersantiem.

Savukārt bez maksas pieejamos jeb nacionālos televīzijas kanālus zemes ciparu apraidē no 2014.gada nodrošinās LVRTC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!