Foto: Saeimas administrācija
Atbildīgā Saeimas komisija ceturtdien neatbalstīja nevienu opozīcijas iesniegto priekšlikumu Ministru kabineta sastāva grozīšanai, taču nolēma uzdot valdībai kopā ar nākamā gada budžeta projektu iesniegt informatīvo ziņojumu par ministriju skaita samazināšanas iespējām.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vairākuma atbalstu neguva Tautas partijas priekšlikums samazināt ministriju skaitu no 14 uz deviņām, vairākas ministrijas likvidējot un apvienojot izveidojot jaunas: Attīstības ministriju, Tieslietu un sabiedriskās kārtības ministriju un Veselības un labklājības ministriju.

Atbalstu neguva arī apvienības "Saskaņas centrs" frakcijas priekšsēdētāja Jāņa Urbanoviča un LPP/LC deputāta Vitālija Aizbalta kopīgais priekšlikums par deviņām ministrijām, no kurām apvienotās vadītu izglītības, zinātnes un kultūras ministrs, tautsaimniecības ministrs un tautas labklājības ministrs.

Arī PCTVL priekšlikums apvienot Izglītības un zinātnes ministriju un Kultūras ministriju, Labklājības un Veselības ministriju, kā arī likvidēt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju komisijā netika atbalstīts.

Komisijas sēdē klātesošā Valsts kancelejas direktores vietniece Baiba Pētersone, paužot savu viedokli, sacīja, ka, plānojot likvidēt ministrijas, jābūt arī izvērtējumam un izvērstai argumentācijai, kāpēc to darīt. "Nevar būt pliks saraksts, kur pēkšņi pazūd, piemēram, Satiksmes ministrija," uzsvēra Pētersone.

Arī ārpusfrakciju deputāts Jānis Lagzdiņš piekrita, ka "mums, deputātiem, ir pienākums, pirms iesniedzam kādu priekšlikumu, parēķināt, kādas tam būs sekas un iespējamais ieguvums". Viņš nepiekrita arī sava bijušā frakcijas biedra Māra Kučinska (TP) viedoklim, ka gadījumā, ja Ministru kabineta iekārtas likums netiks grozīts pirms vēlēšanām, 14 ministri valdībā paliks līdz pat 2012.gadam, jo nākamā gada budžetu veidos, rēķinoties ar tagadējām ministrijām.

Lagzdiņš jau iepriekš komisijas sēdēs bija norādījis, ka reāli par valdības modeli partijas vienojas pēc vēlēšanām, tāpēc to mēģināt likumā nostiprināt pirms tam neesot lietderīgi.

Komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš (TP) sēdes beigās atzina, ka rēķinājies ar iznākumu, ka neviena no piedāvātajām MK sastāva izmaiņām atbalstu negūs, tāpēc rosināja likuma pārejas noteikumos uzdot valdībai kopā ar 2011.gada valsts budžeta projektu iesniegt informatīvo ziņojumu un analīzi par iespējām apvienot ministrijas.

Par šo priekšlikumu nobalsoja 6 no 11 klātesošajiem komisijas deputātiem. Lagzdiņš gan pauda aizdomas, ka tajā "cauri spīd āža kāja" ar vēlmi priekšvēlēšanu laikā kritizēt Valda Dombrovska (JL) valdību. Viņš aicināja šādu analīzi veikt pašām TP un SC, jo abas partijas pretendējot uz premjera amatu, tāpēc "nevajag tām atņemt iespēju izpausties", Savukārt Dombrovska valdība jau tāpat esot aizņemta ar krīzes pārvarēšanu. Aleksandrs Golubovs (SC) uz to gan pikti norādīja: "Lai valdība strādā, jo viņi paņēmuši sev gan visus amatus, gan līdzekļus!"

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti un Dombrovskis vienojās: ja Saeimas frakcijas šī sasaukuma laikā nerosinās ministriju skaita samazināšanu, tad valdība pretēji iepriekšējiem plāniem tomēr nelikvidēs Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM). Dombrovskis komisijas deputātiem atzina, ka arī viņam ir jābūt skaidrībai par Saeimas viedokli, tad viņš varētu apņemties apturēt RAPLM reorganizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!