No nākamā gada 1.janvāra kompensējamo zāļu sarakstā tiks iekļautas vairākas īpaši dārgas onkoloģijā lietojamas zāles, kas līdz šim nepietiekamā daudzumā tika iepirktas centralizēti, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu kompensācijas kārtībā.
Veselības ministrija (VM) paredzējusi, ka šīs dārgās zāles valsts katru gadu finansēs ierobežotā daudzumā, vienlaikus panākot vienošanos ar zāļu ražotāju, ka zāļu daudzums, kas pārsniedz valsts finansēto, tiks nodrošināts pacientiem par ražotāja līdzekļiem. Šāda prakse ir arī citās valstīs, norāda VM.

Ja vienošanās ar ražotāju netiks panākta vai tiks pārkāpta noslēgtā vienošanās, zāles kompensējamo zāļu sarakstā netiks iekļautas vai tiks svītrotas, paredz VM sagatavotie grozījumi.

Otrdien pieņemtie grozījumi paplašina kompensējamo zāļu sarakstu. 2006.gadā kompensējamo zāļu sistēmas attīstībai no valsts budžeta papildus ir piešķirti 579 000 latu. Šie līdzekļi tiks novirzīti, lai invalīdiem ar muguras smadzeņu slimībām un multiplo sklerozi kompensētu autiņbiksīšu un katetru iegādi.

Tāpat grozījumi papildina spēkā esošos noteikumus ar apakšdiagnozēm, kas ļaus par valsts budžeta piešķirtajiem līdzekļiem nodrošināt pacientiem ar muguras smadzeņu slimībām nepieciešamās medicīniskās ierīces.

Grozījumi precizē Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras, Zāļu cenu valsts aģentūras un Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūras uzdevumus zāļu iegādes kompensācijas sistēmas darbības nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!