Foto: F64

Laikā no 1.jūilija līdz 31.decembrim "Rīgas Namu pārvaldnieks" komunālo maksājumu parādniekiem piedāvās noslēgt miera izlīgumu, dodot iespēju 24 mēnešu laikā atmaksāt parādu bez uzkrātajiem soda procentiem, trešdien žurnālistiem sacīja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Pašlaik rīdzinieki par dažādiem komunālajiem pakalpojumiem pašvaldībai parādā ir 24 miljonus latu, savukārt soda naudās ir piemēroti septiņu miljoni latu. Pašvaldībai kopumā parādā ir 64 000 klientu, no kuriem 24 000 ir ilgstošie parādnieki. Viena parāda summa vidēji ir līdz 1500 latiem. Viņiem no šīs summas teju puse no parādu summas ir tieši kavējuma nauda.

"Mēs esam ieinteresēti, lai cilvēki to apmaksā, kad viņiem parādās iespēja atmaksāt savu parādu summu un iespēju robežās laicīgi maksāt uz priekšu par pašu pakalpojumu. Nav īpaši normāli, ka "Rīgas namu pārvaldniekam" katru gadu jāņem overdrafts, lai segtu parādus un visiem pieslēgtu apkuri," teica Ušakovs.

"Rīgas namu pārvaldnieks" aprēķinājis, ka atsevišķiem ilgstošajiem parādniekiem kavējuma maksas atlaides varētu sasniegt pat 700 līdz 800 latus.

Ušakovs gan neprognozēja, cik lielu daļu no parādu summu šādi izdosies atgūt, taču pauda pārliecību, ka soda naudas atlaišana daudziem parādniekiem palīdzēs iekrājušos parādus mazināt.

No 1.jūlija Rīgā mazinās arī soda naudas likmi par nenomaksātiem komunālajiem parādiem no esošajiem 0,5% līdz 0,1% dienā.

Rīgas mērs arī pauda cerību, ka līdzīgi – atlaižot soda naudu komunālajiem parādiem – rīkosies arī dzīvokļu kooperatīvi un privātie namu apsaimniekotāji.

Pret tiem iedzīvotājiem, kuri turpinās krāt parādus, "Rīgas namu pārvaldnieks" var vērsties tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!