Foto: Publicitātes foto

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 9. martā, vienojās virzīt izskatīšanai pirmajā lasījumā grozījumus Zemessardzes likumā, ar kuriem Aizsardzības ministrija (AM) varētu vērtēt, vai Zemessardzē var uzņemt noziegumu veikušu cilvēku.

Likuma grozījumus izstrādāja deputāti Andrejs Judins (JV), Juris Rancāns (K), Juris Pūce (AP), Raimonds Bergmanis (ZZS), Mārtiņš Šteins (AP), Ainars Latkovskis (JV) un Raivis Dzintars (NA).

Patlaban spēkā esošais likums nosaka, ka par Zemessargu nedrīkst kļūt persona, kura ir sodīta par tīšu noziedzīgu nodarījumu neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Vienlaikus likums arī nosaka, ka AM izveidota komisija var atļaut minētās personas uzņemt Zemessardzē, ja šī persona nav izdarījusi tīšu smagu vai sevišķi smagu noziegumu un sodāmība ir dzēsta vai noņemta vai pēc nolēmuma par kriminālprocesa izbeigšanu uz nereabilitējoša pamata ir pagājuši ne mazāk kā pieci gadi.

Tomēr ar likuma grozījumiem rosināts vienādot pieeju, nodrošinot ikvienai personai, kura ir sodīta par noziedzīgu nodarījumu, iespēju pieteikties uzņemšanai Zemessardzē un tikt izvērtētai. Likuma grozījumi neļautu automātiski, neizvērtējot konkrētas lietas apstākļus un faktus, ierobežot Latvijas pilsoņu uzņemšanu Zemessardzē.

Aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece (AP) atzina, ka AM neatbalsta priekšlikumu atļaut iesaistīties Zemessardzē visiem, kas izdarījuši noziegumu. Kā piemēru viņa minēja par valsts noslēpuma izpaušanu sodītas personas, kurām nevajadzētu atļaut stāties Zemessardzē.

Bļodniece norādīja, ka AM konceptuāli atbalsta likuma izmaiņas, bet tā izskatīšanas laikā trijos lasījumos ministrija sniegs savus priekšlikumus regulējuma izmaiņām. Tāpat viņa piebilda, ka minētās likuma izmaiņas nav jāskata steidzami, jo likuma grozījumi diez vai būtiski vairos interesi par stāšanos Zemessardzē.

Zemessardzes brigādes ģenerālis Egils Leščinskis norādīja, ka viņš atbalsta deputātu izstrādāto likumprojektu. Tāpat viņš piekrita, ka sodītu personu pieteikumi iestāties Zemessardzē būtu vērtējama individuāli, jo nevajadzētu liegt pilnīgi visām sodītām personām liegt iespēju pieteikties Zemessardzē.

Kā piemēru Zemessardzes brigādes ģenerālis minēja gadījumus, kad Zemessardzē netiek uzņemts cilvēks, kurš izcietis sodu par izraisītu avāriju. Tāpat nesen Bauskas Zemessardzes bataljonā no 15 pieteikumiem 12 personas bijušas iepriekš sodītas.

Leščinskis uzsvēra, ka katrs pieteikums ir jāvērtē individuāli. Viņš piebilda, ka Zemessardzē netiks uzņemtas personas, kas sodītas par vardarbību vai dzimumnoziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!