Foto: Shutterstock

Tiesas Latvijā par noziedzīgi iegūtiem atzītie un konfiscētie 29 miljoni eiro vēl nav ieskaitīti nedz Latvijas, nedz Ukrainas valsts budžetā, Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Jau ziņots, ka oktobrī Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija atzina par noziedzīgi iegūtiem arestētus naudas līdzekļus 29 miljonu eiro apmērā, kas atrodas nerezidenta kontos "Reģionālajā investīciju bankā". Līdzekļus nolemts ieskaitīt valsts budžetā, tomēr Ukraina varētu pieprasīt Latvijai atdot šo naudu, jo tā saistīta ar bijušajām augsta ranga Ukrainas amatpersonām.

Kariņš sacīja, ka tas vairs nav politisks process, un tiesai būs jālemj, kurai no valstīm nauda piekritīga. "Tas ir tiesas ziņā – kā lems, tā būs," sacīja Kariņš, uzsverot, ka Ukrainai ir jābūt pierādījumiem apgalvojumam, ka nauda piekritīga tai. Taču arī tas esot tiesai izlemjams jautājums.

Patlaban nauda vēl nav ieskaitīta nevienā no abu valstu budžetiem. Abas valstis gaida rezultātu, pauda Kariņš.

Ukrainas Ģenerālprokuratūras paziņojumā, kas izplatīts oktobrī, minēts, ka minētie līdzekļi tika arestēti 2015. gada sākumā saistībā ar Ukrainas Ģenerālprokuratūras lūgumu Latvijai sniegt tiesisko palīdzību. "Jautājums par noziedzīgas izcelsmes aktīvu atdošanu Ukrainai tiks risināts starpvaldību līmenī," piebilsts paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!