Foto: LETA

Konstitucionālo tiesību komisija (KTK) šogad paredzējusi sagatavot ziņojumu par profesionāla, efektīva un maza civildienesta izveidošanas iespējām Latvijā, portāls “Delfi” uzzināja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Par šāda ziņojuma sagatavošanu kā vienu no galvenajiem 2013.gada uzdevumiem Valsts prezidentu Andri Bērziņu pirmdien informējis KTK priekšsēdētājs Egils Levits.

Valsts prezidents atzinīgi novērtējis šo ieceri un aicinājis komisiju uzsākt darbu pie ziņojuma sagatavošanas pēc iespējas ātrākā laikā.

Pirmdien Valsts prezidents un Levits pārrunājuši KTK darbības prioritātes 2013.gadam, kā arī diskusijas un idejas par priekšlikumu veidot Satversmes preambulu, kas izteikts saistībā ar KTK 2012.gada 17.septembra atzinumu.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis par to, ka šādām diskusijām vēl nepieciešams turpinājums arī juristu vidē, savukārt lēmumam par Satversmes preambulas nepieciešamību jābūt politiskam - ideālā situācijā akceptētam no visiem parlamentā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem.

KTK priekšsēdētājs informēja par šī brīža demokrātisko valstu konstitūcijām, kur lielākajā daļā valstu ir preambulas, tai skaitā abās pārējās Baltijas valstīs - Lietuvā un Igaunijā, kuras savas konstitūcijas pirms 20 gadiem izstrādāja un pieņēma no jauna.

Šobrīd Latvija ir tikai viena no astoņām demokrātiskām valstīm, kuru pamatlikumā nav preambulas. Levits uzsvēris, ka preambula pati par sevi neatrisinās visas juridiskās problēmas, ar kurām šobrīd saskaras Latvija, bet primāri dos savu pienesumu valstiskuma definēšanā, stiprinās valstisko apziņu.

„Jau diskusija vien liks cilvēkiem pārdomāt, kas ir šī valsts. Vienlaikus preambulai jābūt pietiekami fleksiblai - uz nākotni vērstai," piebilda Levits.

Valsts prezidents un Levits sarunā pieskārās arī Eiropas Savienības un tās dalībvalstu tiesisko attiecību modeļa problemātikai, kas mazām valstīm liek daudz rūpīgāk pievērsties likumdošanas kapacitātes stiprināšanai, lai aizstāvētu savas nacionālās intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!