Foto: F64
Kopš decembra beigām Rīgā un tās apkārtnē nosaluši vēl trīs cilvēki, informēja Valsts Tiesu medicīnas ekspertīzes centrā.

Divi no nosalušajiem tika atrasti uz ielām, savukārt viens cilvēks miris slimnīcā, kur tika pārvests no Lielvārdes. No trīs mirušajiem divi bija vīrieši un viena sieviete, viena nosalušā cilvēka vecums bija ap 60 gadiem, bet vēl divu - ap 40 gadiem.

Kā ziņots, pērn gada izskaņā laika posmā no 14.oktobra līdz 29.decembrim Rīgā nosaluši 14 cilvēki.

Rīgas domes Labklājības departaments lūdz rīdziniekus informēt Rīgas patversmes Mobilo brigādi darba dienās no plkst.9 līdz 17 pa tālruni 27023550, ja viņu redzeslokā nonāk cilvēki, kuri uzturas dienas un nakts laikā dzīvošanai nepiemērotos apstākļos - uz ielas, dārza būdās, šķūnīšos, pamestās ēkās vai citās vietās. Ārpus darba laika un brīvdienās lūgums iedzīvotājiem zvanīt pa ārkārtas situāciju tālruni 112 vai Rīgas Pašvaldības policijai pa tālruni 02.

Tāpat vajadzētu ziņot arī par saviem kaimiņiem, vientuļiem cilvēkiem, kuriem nepieciešama palīdzība, ja nav malkas apkurei vai tā atslēgta dzīvoklī, zvanot uz Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055 darba dienās darba laikā no plkst.9 līdz 17, bet piektdienās no plkst.9 līdz 16.

Rīgas pašvaldībā naktspatversmes pakalpojumus sniedz septiņas institūcijas, nodrošinot kopā 867 gultasvietas. Janvāra pirmajās dienās vidēji naktspatversmēs uzturējās 770 cilvēki, kas ir par 30 cilvēkiem vairāk nekā attiecīgajā laika periodā 2011.gadā, kad šos pakalpojumus izmantoja 740 cilvēki. Saskaņā ar Rīgas domes rīcības plānu "Palīdzības sniegšana bezpajumtniekiem nelabvēlīgos laika apstākļos Rīgā" naktspatversmes ziemā strādā no plkst.17 līdz 9, bet, ja nakts gaisa temperatūra būs zemāka par mīnus 10 grādiem, tad patversmes strādās visu diennakti.

Dienas laikā personas bez noteiktas dzīvesvietas var uzturēties Rīgas patversmes Dienas centrā bezpajumtniekiem un maznodrošinātajiem Rīgas iedzīvotājiem Katoļu ielā 57, kas strādā katru dienu arī brīvdienās un svētdienās no plkst.9 līdz 17. Janvāra pirmajās dienās Dienas centrā vidēji uzturējās 160 cilvēki.

Naktspatversmes pakalpojumus vīriešiem un sievietēm nodrošina SIA "V.E.L.G." Kurzemes rajonā, Esplanādes ielā 1, un biedrība "Latvijas Sarkanais Krusts" Latgales priekšpilsētā, Gaiziņa ielā 7.

Sievietēm atvērta naktspatversme Latgales priekšpilsētā Bārddziņu ielā 2, rudens un ziemas sezonā tiek atvērta naktspatversme "PINS" Ziemeļu rajonā, Tvaika ielā 2, korpuss 12.

Savukārt vīrieši nakts patvērumu var meklēt Rīgas patversmes vīriešu nodaļā Latgales priekšpilsētā, Maskavas ielā 208, naktspatversmē "Zilais Krusts" Maskavas ielā 336, kā arī SIA "V.E.L.G." naktspatversmē Zemgales priekšpilsētā, Kartupeļu ielā 8.

Rīgas patversmē Maskavas ielā 208 un Dienas centrā Katoļu ielā 57 iedzīvotāji aicināti ziedot ziemai atbilstošu apģērbu, apavus, segas, bet visām lietām jābūt tīrām un lietošanas kārtībā.

Rīgas patversmes Dienas centrā bezpajumtniekiem un maznodrošinātajiem Rīgas iedzīvotājiem Katoļu ielā 57, Rīgā, iespējams nomazgāties un izmazgāt veļu, saņemt ģimenes ārsta pakalpojumus primārās veselības aprūpes līmenī, saņemt dezinfekcijas pakalpojumus, kā arī sociālā darba speciālistu un psihologa konsultācijas, kā arī apmeklēt izglītojošas, prasmju apguves, fizisko spēju attīstības, darba iemaņu apguves un sociālās rehabilitācijas, atbalsta un pašpalīdzības grupu nodarbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!