Foto: DELFI

Laikā, kad viena no jaunā koronovīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 vairāk skartajām vietām visā Eiropā ir sociālās aprūpes centri, jo īpaši pansionāti senioriem, pēc portāla "Delfi" lūguma Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) apkopoja informāciju par Latvijas iestādēm. Kopš pandēmijas sākuma Covid-19 saslimšana apstiprināta četriem aprūpes centru iemītniekiem un 13 darbiniekiem.

No kopējā Latvijā apstiprinātā kopējā Covid-19 gadījumu skaita, kas sasniedzis 712, sociālajos aprūpes centros līdz šim reģistrētie gadījumi veido salīdzinoši nelielu daļu.

Kā liecina SPKC dati, apstiprināti jaunā koronovīrusa gadījumi ir kopumā septiņās aprūpes iestādēs, kurās atbilstoši to specializācijai dzīvo gan seniori, gan bez vecāku gādības palikuši bērni, kā arī dažāda vecuma cilvēki ar kustību un garīga rakstura traucējumiem.

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs (dati uz 17. aprīli)

Miris ir viens no Covid-19 pozitīvajiem aprūpes centru klientiem. Tiesa, šajā nedēļā Jelgavas novada pašvaldība informēja, ka 9. aprīļa rītā centrā "Eleja" pēkšņi mirušā vīrieša nāves cēlonis bijusi sirds koronārā slimība – tā noskaidrots pēc autopsijas. Proti, lai gan viņš bija Covid-19 vīrusa pozitīvs, šis fakts nav uzskatāms par nāvi izraisošu cēloni, norādīja pašvaldība. 76 gadus vecais vīrietis, saslimstot ar Covid-19, atbilstoši drošības pasākumiem izolēts iestādē izveidotā karantīnas telpā. Viņam neesot bijuši nekādi izteikti saslimšanas simptomu, vēstīja novada pašvaldība.

Kā liecina aprūpes centru mājas lapās ievietotā informācija, Covid-19 izplatības laikā ir pārtraukti tur dzīvojošo cilvēku apmeklējumi.

"Distancēšanās laikā vīruss meklē un atrod vietas, kur ilgstoši kopā uzturas daudzi cilvēki, piemēram, tās ir slimnīcas, patversmes, pansionāti, cietumi, armija, tā aprīļa sākumā ierakstā sociālajā medijā "Twitter" atgādina Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

Lielākos riskus klientu inficēšanai ar Covid-19 sociālās aprūpes centros rada to darbinieki, tā 3. aprīlī intervijā Latvijas Radio atzina valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Rīga" direktore Elvīra Kisele. Viņas vadītājā VSAC sešās filiālēs kopumā tiek aprūpēti vairāk nekā 700 klientu, bet darbinieki, kas ar šiem cilvēkiem strādā, lielākoties ir nodarbināti arī citās vietās. "Līdz ar to arī veiktie karantīnas pasākumi nevar garantēt, ka vīruss nenonāks arī pie mums," atzina Kisele. Vienlaikus arī uzsvēra, ka "Rīga" filiālēs ir ieviesta pilnīga klientu karantīna, apmeklētāji pieņemti netiek un regulāri tiek kontrolēts gan darbinieku, gan pansionātu iemītnieku veselības stāvoklis.

Pirms dažām nedēļām Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests informēja, ka, lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatīšanos un mazinātu epidemioloģiskās drošības riskus, Veselības ministrija mērķtiecīgi paplašina iedzīvotāju grupas, kam veic valsts apmaksātas Covid-19 analīzes. No 24. marta tos veic arī sociālās aprūpes iestāžu klientiem (gados veciem cilvēkiem ar hroniskām slimībām) un patversmju klientiem ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem, kā arī sociālās aprūpes iestāžu un patversmju personālam ar akūtu elpceļu infekcijas slimību simptomiem.

Iepriekšējā diennaktī veikti 1860 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, infekcija apstiprināta 30 cilvēkiem (tai skaitā 18 personām no Zilā krusta patversmes). Latvijā kopumā veikti 34697 izmeklējumi, infekcija apstiprināta 712 personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!