Foto: DELFI
"KPV LV frakcija šobrīd iepazinusies ar trīs kandidātiem Valsts prezidenta amatam – tiesībsargu Juri Jansonu, stomatoloģi Alēnu Butkēviču un juristu Egilu Levitu. Pirmdien politiskais spēks gatavojas paziņot par savu izvēlēto kandidātu Valsts prezidenta amatam, portālam "Delfi" sacīja "KPV LV" pārstāvis Artuss Kaimiņš.

"Pie mums šodien bija atnācis tiesībsargs Juris Jansons. Iepriekš runājām ar Butkēvičas kundzi un Levita kungu. Esam iepazinušies ar trīs kandidātiem. Esam viņus redzējuši, dzirdējuši. Deputātiem nu ir laiks izdomāt, par kuru viņi vēlētos nobalsot. Pēc mūsu sadarbības sanāksmes pirmdien dosim savu lēmumu par kandidātu, kuru virzīsim Latvijas prezidenta amatam," sacīja Kaimiņš.

Tāpat viņš atklāja, ka vēlētos, lai visa frakcija balso par vienu kandidātu. Viņš ir pārliecināts, ka var rēķināties ar to deputātu balsīm, kas šodien atbalstīja Kariņa "ne-demisiju", tomēr tajā pat laikā pieļauj, ka "gadīties var visādi", jo "katrs deputāts var iesniegt vienu kandidātu Valsts prezidenta amatam".

Vaicāts par savu personīgo favorītu starp šiem kandidātiem, Kaimiņš ir izvairīgs. "Es nedomāju, ka man būtu tiesības dot par šiem kandidātiem "rezumē". Nevēlos tādu atbildību. Ja mans viedoklis par kandidātu prezidenta amatam atšķirsies no frakcijas viedokļa, es, protams, pateikšu, bet tikai pirmdien," sacīja Kaimiņš.

Jautāts, kad tieši "KPV LV" izvēlēsies, kuram prezidenta amata kandidātam paust atbalstu, Kaimiņš noteica, ka, lai tas paliek "mūsu [frakcijas] mazais noslēpums". No politiķa sacītā arī nav skaidrs, vai tas notiks pirmdien. Taču viņš solīja pirmdien žurnālistus informēt par pieņemto lēmumu pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes.

"Jansonam kungam visu cieņu no manas puses, tiešām. Ļoti, ļoti respektējama kandidatūru Latvijas prezidenta amatam. Tieši tāpat kā Levita kungs, arī Butkēvičas kundze. Cilvēkiem jādod izvēlēties šajā gadījumā," norādīja politiķis.

Vēstīts, ka "KPV LV" frakcijā ceturtdienas vakarā viesojās tiesībsargs Jansons, novēroja portāls "Delfi". Politiķi uzklausīja Jansona redzējumu par prezidenta iespējām ietekmēt parlamenta darbu.
Pēc Saeimas sēdes ap pulksten 17 "KPV LV" frakcijas deputāti sanāca uz sēdi, tajā politiķus ar klātbūtni pagodināja tiesībsargs Jansons.

Sēdei vēl nebeidzoties, Jansons "KPV LV" frakcijas sēdi pameta. Viņš žurnālistiem atklāja, ka politiķus iepazīstinājis ar savu redzējumu par Valsts prezidenta iespējām ietekmēt parlamenta darbu. "Es redzu, ka prezidenta institūts var daudz efektīvāk izmantot savu iespēju un faktiski kontrolēt, kā mums tiek ieviesti un izpildīti likumi," norādīja tiesībsargs. Vaicāts, vai viesojies vēl pie kādas partijas, Jansons norādīja, ka neviens cits politiskais spēks viņu nav aicinājis.

Tiesībsargs atzina, ka būtu gatavs kandidēt Valsts prezidenta amatam.

Ziņots, ka LTV trešdien vēstīja, ka "KPV LV" kā savu prezidenta amata kandidātu apsver piedāvāt stomatoloģi Butkēviču.

Butkēviča ir medicīnas zinātņu doktore un viņai pieder zobārstniecības un mutes higiēnas prakse SIA "Dr.Butkēvičas zobārstniecības prakse".

Jau ziņots, ka Latvijas Zaļā partija paziņojusi, ka vēlas virzīt augstajam amatam pašreizējo Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, savukārt trīs koalīcijas partijas kā savu kandidātu nosaukušas Egilu Levitu. Savu konkurentu sola arī partija "Saskaņa", taču pagaidām nevienu konkrētu vārdu nav nosaukusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!