Foto: DELFI
Partija "KPV LV" virzīs grozījumus likumā, lai pārbaudi par pielaidi valsts noslēpumam veiktu trīs nedēļu laikā, žurnālistiem pēc valdības veidošanas sarunām pauda Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nominētais premjera amata kandidāts Aldis Gobzems ("KPV LV").

Trešajā potenciālo sadarbības partneru tikšanās laikā Gobzems partnerus informējis, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks virzīs grozījumus likumā, lai pārbaudi par pielaidi valsts noslēpumam veiktu trīs nedēļu laikā. Šobrīd likumā ir noteikts, ka personas pārbaudes termiņš ir trīs mēneši, ko objektīvu iemeslu dēļ var pagarināt vēl par trīs mēnešiem.

Lai gan "KPV LV" iepriekš publicētajā potenciālās valdības deklarācijas projektā rakstīts, ka, lai stiprinātu demokrātiju, iecerēts nodrošināt automātisku pielaidi valsts noslēpumam Saeimas deputātiem un ministriem, Gobzems uzsvēra, ka politiskais spēks netaisās mainīt pielaižu valsts noslēpumam sistēmu. Tā vietā partija virzīs šo, kā norādīja "KPV LV" līderis, radošo risinājumu.

Politiķis uzsvēra, ka, ja specdienests nespēj noreaģēt ātri, tas kaitē valsts reputācijai, kā arī tas var norādīt uz manipulācijām, ka process var tikt apzināti vilkts garumā. Viņš uzsvēra, ka "nav nekādu argumentu", lai specdienests nevarētu ātri izvērtēt, vai ir iespējams izsniegt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

Gobzema ieskatā šis termiņš nekaitēs demokrātijai. Arī no potenciālajiem sadarbības partneriem nav sadzirdēti konceptuāli iebildumi par "KPV LV" plānotajiem grozījumiem. Vienlaikus politiķis uzsvēra, ka tikšanās laikā par šo jautājumu politiskie spēki gan nelēma.

Partija "KPV LV" jau lūgusi Valsts prezidentam Raimondam Vējonim kopīgu tikšanos, lai pārrunātu pielaides valsts noslēpumam jautājumu. Iespējams, ka tikšanās ar prezidentu varētu notikt jau rīt. Kā šodien uzsvēra Gobzems, partijas vienojušās, ka uz tikšanos jāaicina arī Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Maizītis.

Ziņots, ka ceturtdien norisinājās trešās sarunas par valdības veidošanu pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nominētā premjera amata kandidāta Gobzema piedāvātā darba plāna. Politiskie spēki pulcējās, lai turpinātu diskutēt par sadarbības principiem, domstarpību risināšanu, iekšējo un ārējo komunikāciju.

Vēstīts, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc tikšanās ar visiem 13. Saeimā ievēlētājiem politiskajiem spēkiem 26. novembrī nolēmis uzticēt valdības veidošanu partijas "KPV LV" līderim Aldim Gobzemam.

Valsts prezidents nule kā izvēlētajam valdības veidotājam Gobzemam tāpat kā viņa priekšgājējam Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam deva divas nedēļas, lai iezīmētu valdības aprises, panāktu Saeimas vairākuma atbalstu, kā arī iezīmētu iespējamo valdības sastāvu un prioritāri veicamos darbus. Ja Gobzemam tas neizdosies līdz 10. decembrim (ieskaitot), tad Vējonis savu nomināciju atsauks un aicinās citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!