Pēc 5% barjeras ieviešanas Rīgas pašvaldības vēlēšanās labējām partijām "nav ko sapņot par nonākšanu pie varas Rīgas domē", - tādu viedokli šodien Darba partijas (DP) kongresā pauda tās priekšsēdētājs Aivars Guntis Kreituss.
Savus aprēķinus Rīgas vicemērs Kreituss balstīja uz gandrīz četrus gadus veciem aprēķiniem, kad 2001.gada Rīgas domes vēlēšanās Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) un tās lielākais sabiedrotais "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) kopumā ieguva 27 mandātus.

Ja toreiz jau būtu ieviesta 5% barjera, LSDSP un PCTVL būtu kopumā saņēmušas 33 mandātus, un nekāda plašāka koalīcija nebūtu vajadzīga, skaidroja Kreituss.

Sociāldemokrātam Gundaram Bojāram Rīgas mēra amats tika nodrošināts ar astoņu "Centra apvienības" deputātu balsīm, kurā apvienojās divi Latvijas Zaļās partija, divi Latvijas Demokrātiskās partijas, divi Apvienotās sociāldemokrātiskās labklājības partijas, viens Latvijas Zemnieku savienības un viens Darba partijas deputāts.

Kad strīdos par Pētera I pieminekļa uzstādīšanu izjuka neilgā LSDSP un apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK koalīcija, vienīgais DP pārstāvis Rīgas domē Kreituss kļuva par vicemēru, jo "Centra apvienība" un koalīcijas partneri aizklātajā balsojumā nodemonstrēja, ka nevēlas šajā amatā redzēt Andri Ameriku, kurš pašreiz jau pārstāv Latvijas Pirmās partijas.

Kreituss, kura pārziņā Rīgas domē ir pilsētas attīstības un komunālās saimniecības jautājumi, DP kongresā kā savus nopelnus izcēla gan sagatavošanas darbu uzsākšanu Dienvidu tilta celtniecībai, gan 654 dzīvokļu nodošanu ekspluatācijā Dreiliņos, gan iecerēto prāmju satiksmi starp Vecmilgrāvi un Bolderāju.

Kreituss piebilda, ka viņš Rīgas domē vēlētos strādāt "saspringtākā režīmā" un "stingrākā koalīcijas režīmā", jo patlaban pie varas esošie sociāldemokrāti, domājot par nākamajām vēlēšanām, bieži vien mainot agrākos politiskos lēmumus un "pēdējā brīdī izlīdzas ar lozungiem".

Kreituss arī uzskata, ka nākamajai Rīgas domei nāksies pārstrādāt sociāldemokrātu izstrādāto Rīgas attīstības plānu, "atmetot tā politizāciju". Turklāt attīstības plānā, pēc Kreitusa vārdiem, bieži vien trūkst ekonomisku aprēķinu, tāpēc tas "labi izskatās, bet bieži vien nav izpildāms".

DP līderis arī uzskata, ka Rīgas domē nepieciešams "taupīgāk tērēt budžetu" un nodrošināt tēriņu caurspīdīgumu. Kreituss arī paziņoja, ka norobežojas no Rīgas domes valdošās koalīcijas plaši izvērstās pašreklāmas kampaņas masu saziņas līdzekļos par nodokļu maksātāju naudu.

Kreituss paziņoja, ka nākamajā Rīgas domē ir jāizveido Korupcijas apkarošanas komiteja un Pašvaldību iepirkumu uzraudzības birojs, jo patlaban bez kaut cik nopietnas kontroles apmēram 800 pašvaldības iepirkumiem gadā no Rīgas pilsētas budžeta tiek izlietotas milzīgas naudas summas, tiek ņemti lieli aizņēmumi, kuru slogs gulsies uz nākamo

Kreituss apgalvoja, ka DP ir priekšlikumi korupcijas apkarošanai valstī un pašvaldībās, kurus tā darīšot zināmus nākamā gada sākumā sasauktā konferencē, uz kuru tikšot aicināti arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un partijas "Jaunais laiks" pārstāvji.

Nākamajās Rīgas domes vēlēšanās DP cer iegūt piecus sešus mandātus. Lai to panāktu, kongresā tika izdarīti grozījumi DP statūtos, kuri ļauj visu līmeņu vēlēšanās DP sarakstos kandidēt arī cilvēkiem, kuri nav DP biedri, ja vien viņiem ir pietiekami liels atbalstītāju skaits vēlētāju vidū.

Arī nākamajās pašvaldību vēlēšanās DP piedāvā vietas savos deputātu kandidātu sarakstos pensionāriem, citu partiju un dažādu sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem. Šo DP piedāvājumu jau ir izmantojusi vēlētāju apvienība "Mūsu mājas", kas Ķekavas pagasta padomes vēlēšanās startēs ar DP vārdu, jo citas "lielās partijas" esot atteikušās iekļaut savā sarakstā šis apvienības kandidātus kā "vienotu komandu".

Saskaņā ar partijas mandātu komisijas sniegto informāciju DP ir 326 biedri, no kuriem piedalījās kongresā 92.

Saskaņā ar SKDS aptauju Rīgas domes vēlēšanās šā gada novembrī par DP bija gatavi balsot 0,9% aptaujāto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!