Šī gada pavasarī britu tabloīds "The Sun" patvēruma meklētājus publikācijā nodēvēja par tarakāniem (cockroaches), tādējādi izsaucot plašu nosodījumu, kā arī rosinot jaunu diskusiju par bēgļu jautājumu un mediju atbildību. Kā norādījusi Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO), problēma nav tikai faktā, ka cilvēks nodēvēts par tarakānu, bet uzsver arī nepieciešamību izvērtēt ziņu patiesumu un faktus.

ANO cilvēktiesību augstais komisārs Zeids Raads al Huseins, salīdzinot šo britu mediju darbu ar nacistu propagandu, lūdza nepieļaut rasisma un ksenofobijas slēpšanos aiz "vārda brīvības" lozungiem. Līdzīgus pārmetumus saņēmuši arī Krievijas mediji, kuru darbs saistībā ar Ukrainas karu nereti vērtējams uz propagandas robežas.

Portāls "Delfi" piedāvā aplūkot dažus no stāstiem, kas, neskatoties uz safabricēto saturu, tomēr nokļuvuši Latvijas un Eiropas publiskās telpas apritē, no kuriem dažiem pirmavots meklējams Krievijas propagandas medijos un sociālajos tīklos, tostarp apgalvojumi, ka migranti Eiropā ievazāšot līdz šim neredzētas slimības, ka Rietumvalstīs sievietes vairs nevarot vilkt atkailinošu apģērbu un ka Eiropas lielpilsētas kļuvušas netīras un piedrazotas. Savukārt Kremļa interešu rupors "Sputnik" pēdējās nedēļās publicējis ziņas, ka Latvija tikšot "izmesta" no Eiropas Savienības, ja neuzņems bēgļus, ka Krievija ir vienīgā, kas var Sīrijā apturēt ASV plānus, un citas "atmaskojošas" vēstis.

"Islāma valsts" (IS) karogs Vācijā

Septembra sākumā kāda fotogrāfija, kurā it kā redzams, kā IS teroristi Vācijā cīnās pret policiju, un kuras parakstā minēts, ka šie teroristi Eiropā nokļuvuši pateicoties šogad piedzīvotajam bēgļu pieplūdumam, izpelnījās ievērojamu uzmanību.

Foto sākotnēji tika nopublicēta konservatīvajā ziņu vietnē "Conservative Post". Šokējošā fotogrāfija sociālajā tīklā "Facebook" (FB) desmitiem tūkstošu reižu tika atzīmēta ar "patīk" pogu un komentāros tika izteikts viedoklis, ka nu beidzot komentāru autoru prognozes ir piepildījušās un IS teroristi Eiropā tūliņ, tūliņ uzsāks savu kara gājienu.

Ar šo ierakstu dalījās arī Latvijas sociālo tīklu lietotāji, tas aizvien redzams FB vietnē "Latvija nav iebrauktuve".

Patiesībā fotogrāfija nav uzņemta šogad un neatspoguļo bēgļu krīzes radītās šausmas. Foto uzņemts Vācijā, Bonnā, 2012. gada maijā, kad norisinājās Vācijas radikālās antiislāma partijas "Pro NRW" un Islāma fundamentālistu sadursmes. Nav liecību, ka fotogrāfijā redzamajam karogam būtu saistības ar "Islāma valsti".

Zilacainais zēns, kuru piekāvuši imigranti

Zviedrija ir viena no populārākajām valstīm, no kuras regulāri uzpeld ziņas par imigrantu pastrādātajiem šausmu darbiem. Gadās, ka tie ir patiesi, taču liela daļa no ziņām ir izdomājums. Tā augusta sākumā Nacionālās apvienības (NA) Salaspils nodaļa savā "Facebook" lapā dalījās ar kādu portāla "Dievietei.lv" rakstu, kurā stāstīts par kāda zēna smagu piekaušanu.

12 gadus veco zēnu esot piekāvis kāds arābu puisis zilo acu dēļ. Arī šis stāsts ir safabricēts. Patiesībā 2008. gadā, ilustrējot ziņu ar šo pašu it kā imigranta piekauto zēna bildi, BBC vēsta par četrus gadus vecas meitenītes nelaimi Kārdifā - viņai bija uzklupis rotveilers. "Dievietei.lv" vēlāk šo rakstu izdzēsa, taču par tā publicēšanu aizvien liecina ieraksti sociālajos tīklos.

Islāma kaujinieks maskējas par bēgli?

Fotogrāfija, kurā redzams vīrietis, kurš tagad esot bēglis, bet savulaik bijis IS kaujinieks, tika pārpublicēta sociālajos tīklos teju 100 000 reizes. Foto vēl septembra sākumā bija populārs arī Latvijā, ar parakstu "Visus pseidobēgļus nebūs iespējams identificēt. Šim nepaveicās." aizvien pieejams arī "Facebook" vietnē "Latvija nav iebrauktuve", kur tiek pausti dažādi antimigrācijas uzskati.

Patiesībā, kā noskaidroja britu raidsabiedrība BBC, Laits Al Salehs nav bijis vis IS kaujinieks, bet gan "Brīvās Sīrijas armijas" pārstāvis. Tas ir militārais grupējums, kas tiek uzskatīts par vienu no Rietumeiropas sabiedrotajiem cīņās Sīrijā. Fotokolāžas autors jau kļūdu atzinis un atvainojies par neprecīzo informāciju, bet sociālajos tīklos pasaulē un Latvijā aizvien pieejama safabricēta stāsta versija.

Sadedzinātais Zviedrijas karogs

28. jūlijā Latvijas Republikas Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks savā personīgajā "Facebook" profilā dalījies ar foto, kurā it kā redzams, kā Zviedrijā imigranti dedzina Zviedrijas karogu. Foto pievienots paraksts: "Imigranti Zviedrijā izrāda dziļāko patriotismu." Fotogrāfija ir nepatiesa.

Patiesībā fotogrāfija ir uzņemta 2010. gada martā Malaizijā. Tolaik pie Zviedrijas vēstniecības tik tiešām tika dedzināts Zviedrijas karogs, bet tam nebija nekāda sakara ar pašlaik piedzīvoto bēgļu krīzi. Malaizijas musulmaņi tādejādi protestēja pret latviešu izcelsmes karikatūristu Lāšu Vilku, kura karikatūras par pravieti Muhamedu tika publicētas Zviedrijas presē.

4000 Islāma kaujinieki Eiropā

Tāpat saules gaismu izdevās ieraudzīt viltus ziņai par 4000 "Islāma valsts" teroristiem, kas nu līdz ar bēgļiem ieradušies Eiropā.

Ziņu, kuru, atsaucoties uz anonīmu Islāma valsts kaujinieka teikto, pārpublicēja vairāki Latvijas mediji un ar kuru aktīvi sociālajos tīklos dalījās arī vairāki politiķi, oriģināli bija veidojis britu tabloīds "express.co.uk", kura īpašnieks ir atbalstītājs arī konservatīvajai britu partijai UKIP.

Ziņa, kuras pamatā bija anonīma kaujinieka teiktais šī gada sākumā, izpelnījās teju fakta statusu, taču patiesībā, ņemot vērā avotu izvēli un Islāma valsts propagandas metodes, ir anonīma komentāra vērta. Vēl jo vairāk - oriģinālās "BuzzFeed" publikācijas autors skaitli 4000 min ar piebildi, ka tas ir neticami liels un, visticamāk, IS pārspīlējums ar mērķi iebiedēt. Šo stāstu kā apstiprinātu faktu izplatījusi arī Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!