Pēc neoficiālas, bet ticamas informācijas, Krievija četriem Latvijas lidotājiem, kuri jau četrus gadus atrodas apcietinājumā Indijā, piešķīrusi savas valsts pilsonību. Tādējādi Latvija vairs nesniegs viņiem palīdzību, pirmdien paziņoja Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietnieks Jānis Kārkliņš.
ĀM uzskata, ka šādā veidā Krievija vēlas izvērst kārtējo propagandas kampaņu par minoritāšu tiesību neievērošanu Latvijā, jo šiem lidotājiem, ja tiesas spriedums būs notiesājošs, būs liegta iespēja atgriezties Latvijā - pie savām ģimenēm.

Latvijas likumdošana paredz, ka valstī netiek ielaisti ārvalstnieki, kas notiesāti par noziegumiem, par kuriem arī Latvijā pienākas sods. Latvijā netiek ielaisti notiesātie, kuriem piespriests sods ilgāks par trijiem gadiem.

Kārkliņš pauda neizpratni par šādu Krievijas lēmumu. Pēc viņa stāstītā, četri no pieciem apcietinātajiem lidotājiem Krievijai pilsonību lūdza jau 1996. gadā, taču tad tā atteikta. Vēlāk lidotāji nosūtījuši vēl vienu pieprasījumu, bet tas gadu palicis neatbildēts.

"Kāpēc tagad Krievija pieņēma šādu lēmumu, Ārlietu ministrija nezina," sacīja Kārkliņš, piebilstot, ka lēmums pieņemts pirms tiesas procesa noslēguma. Pēc Ārlietu ministrijas domām, Krievija apzināti cenšas apgrūtināt ekipāžas locekļu atgriešanos Latvijā.

Pagaidām Ārlietu ministrija nav saņēmusi oficiālu apstiprinājumu šai informācijai, taču par to jau informējusi lidotāju radiniekus.

Jau ziņots, ka Indijā ir apcietināti pieci lidotāji no Latvijas. Krievijas pilsonis jau līdz šim bija lidotāju ekipāžas otrs pilots Oļegs Gaidašs. Eskadriļas komandieris Aleksandrs Klišins, bortinženieris Igors Timmermans, kravas operators Jevgeņijs Antimenko un stūrmanis Igors Moskvitins bija Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji.

Cietumā Indijā lidotāji ir kopš 1995. gada 22. decembra, kad Indijas reaktīvie iznīcinātāji piespieda viņu vadīto transportlidmašīnu "An-26" nolaisties Bombejā, jo pirms tam Rietumbengāles štatā bija nomesta ieroču krava.

Kārkliņš uzsvēra, ka Latvija aktīvi šo četru gadu laikā sniegusi nepieciešamo palīdzību lidotājiem un tieši Latvijas pūliņu dēļ ekipāžas locekļu uzturēšanās cietumā tika būtiski atvieglota.

Tiesas process Kalkutā ilgst jau divus gadus un tieši šonedēļ paredzēts paziņot datumu, kad tiesa varētu nolasīt spriedumu.

Lidotājiem ir uzrādīta smaga apsūdzība, par ko draud nāvessodas, bet tas, visticamāk, netiks piespriests. Kārkliņš personīgi uzskata, ka tiesas spriedums būs notiesājošs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!