Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) izteikusi asu kritiku par latviešu leģionāru pieminekļa atklāšanu Lestenē un valsts līdzekļu piešķiršanu šī pieminekļa celtniecībai, kā arī izteikusi pārmetumus par Valsts prezidentes interviju televīzijai BBC.
Šāda kritika izteikta Krievijas Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā.

"5.novembrī pie Tukuma pilsētas pirmoreiz pēckara Eiropas teritorijā, piedaloties valdības un parlamenta pārstāvjiem, tika atklāts par valsts līdzekļiem uzcelts piemineklis nacistu pabalstītājiem - latviešu leģionāriem. Runa ir par grandioza memoriāla veidošanas sākumu par piemiņu tiem, kas ar ieročiem rokās Latvijā aizstāvēja fašismu," teikts paziņojumā.

Tajā kritizēta kāda parlamentārieša uzstāšanās runa pieminekļa atklāšanā, kurā aicināts prasīt no Krievijas kompensācijas.

"Šim notikumam atbilstošas bija arī runas. No tām mēs uzzinājām, ka latvieši par savu dzīvību un brīvību ir pateicību parādā vienīgi leģionāriem. Kāds parlamenta deputāts tūkstošiem klausītāju priekšā aicināja "nebīties no vārda nacionālists", "turpināt leģionāru lietu" cīņā par "latvisku Latviju", kā arī "lepni prasīt no Krievijas kompensāciju par visu," paziņojusi Krievija.

Paziņojumā kritizēta arī Latvijas prezidentes Vairas Vīķes - Freibergas intervija telekanālam "BBC World", kurā prezidente centusies attaisnot "Latvijas esesiešu uzvedību".

"Intervija diemžēl dabiski iekļāvās šodienas Latvijā notiekošā kontekstā. Kaimiņvalsts vadītāja mēģināja attaisnot visatļautību Latvijas esesiešu uzvedībā ne vairāk un ne mazāk kā ar atsaucēm uz pilsoņu pamatbrīvībām," teikts paziņojumā.

Krievijas ĀM uzskata, ka prezidente nav izpalikusi bez izlēcieniem pret Krieviju. "Mēs dzirdējām kārtējo šablonu savārstījumu par Maskavas impēriskās nostaļģijas dzīvīgumu, tās neprognozējamību, spiediena izdarīšanu uz Latviju un tamlīdzīgi,"

Vairas Vīķes - Freibergas vārdi par gatavību attīstīt attiecības ar Krieviju nevarot tikt uztverti nopietni, uzsvērts paziņojumā.

Krievijas ĀM savā paziņojumā jautā, kā Latvijas rietumu partneri "vērtē kārtējās revanšistiskās tendences valstī, kura tiecas iestāties Eiropas Savienībā un kura - ko vērts īpaši uzsvērt - ieņem atbildīgo Eiropas Padomes Ministru komitejas priekšsēdētāja amatu".

Paziņojumā teikts, ka "nevar atstāt bez uzmanības arī Latvijas valsts dāsnumu leģionāru piemiņas iemūžināšanā, ņemot vērā nicīgo attieksmi pret pazīstamo pieminekli Latvijas atbrīvotājiem no fašisma Rīgā".

Krievijas ĀM uzsver, ka "visu šo notikumu fonā Krievija ieņem konsekventu nostāju nodibināt īstu saprašanos un labas kaimiņattiecības ar Latviju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!