Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) vēl nav saņēmusi paziņojumu no Latvijas par lēmumu pārtraukt vienošanos par atviegloto robežas šķērsošanu pierobežas iedzīvotājiem, taču nekavējoties veiks atbildes pasākumus, ja šī informācija izrādīsies patiesa.
Krievijas ĀM ir zināms par Latvijas nodomu atteikties lietot šo vienošanos, jo tā neatbilst Eiropas Savienības prasībām.

Taču Maskavā uzskata, ka Krievija ir iepriekš jābrīdina ar notu par Rīgas lēmumu, kā to prasa abu valstu parakstītā vienošanās par robežšķērsošanas kārtību. Bet pēc tam Maskavai un Rīgai ir jārīko sarunas un vienlaikus jāievieš jaunais robežšķērsošanas režīms, norādīja Krievijas ĀM darbinieks.

Latvijas Ārlietu ministrijas konsulārā departamenta vadītāja Solvita Mellupe informēja, ka Krievija zināja par valdības ieceri pieņemt lēmumu par atteikšanos no abu valstu pagaidu vienošanās par vienkāršotu robežšķērsošanas kārtību pierobežas iedzīvotājiem.

Šāda informācija sniegta gan Krievijas vēstniekam Latvijā, gan Krievijas konsulam un Pleskavas vietējām varas iestādēm.

Mellupe uzsvēra, ka valdības lēmums stāsies spēkā tikai sešus mēnešus pēc tam, kad Latvija Krievijai būs iesniegusi notu, kurā informēs par pieņemto lēmumu un aicinās panākt citu kārtību.

Arī jaunā kārtība cilvēkiem, kas dzīvo pierobežā, paredzēs bezmaksas daudzkārtējās ieceļošanas vīzas saņemšanu. Mellupe norādīja, ka Latvijas iedzīvotāji vairāk izmanto iespēju doties uz Krieviju pierobežā, nekā to dara Krievijas iedzīvotāji. Latvijas pierobežas iedzīvotājiem pērn izsniegtas 1269 caurlaides, savukārt Krievijas pusei - 504.

Valdība otrdien nolēma atteikties no pagaidu kārtības, ņemot vērā Eiropas Komisijas aizrādījumus, ka nepieciešams sakārtot tiesisko bāzi attiecībā uz Latvijas austrumu robežas šķērsošanu, lai tā atbilstu Eiropas Savienības (ES) prasībām.

Ārlietu ministrija, kas sagatavoja minēto lēmumprojektu, uzsvērusi, ka šī jautājuma risināšana īpaši saistāma ar iestāšanās sarunu starp Latviju un ES sākšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!