Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) pirmdien paziņoja, ka Liepājas tiesas lēmums par genocīdu notiesātā Jevgēņija Savenko ir "kliedzoši nehumāns" un līdzvērtīgs nāves spriedumam, teikts Krievijas ĀM paziņojumā.
"Civilizētās valstīs tiek ņemts vērā tiesājamā veselības stāvoklis un vecums," norādīts dokumentā.

Pēc Maskavas domām, Latvijas varas iestādes, par spīti visiem paziņojumiem par tiesu sistēmas neatkarību, "kārtējo reizi ir nodemonstrējušas diferenciāciju tiesas spriešanā".

Savenko prāvā ir "pilnīgi acīmredzams to aprindu politiskais pasūtījums, kuras.. ar antihitleriskās pretošanās veterānu morālo vajāšanu vēlētos revanšēties par pagātni", sacīts paziņojumā.

Krievijas ĀM uzsver, ka "Savenko procesam tika dota apsūdzoša nosliece" un "zināma loma tajā bija Latvijas augstākajām amatpersonām, kuras veicināja neiecietības atmosfēras radīšanu ap Lielā tēvijas kara veterāniem".

Vēl paziņojumā piebilsts, ka "tas viss notiek uz fona, kad vietējā Temīda ir pārsteidzoši "nesteidzīga" attiecībā uz latviešu nacistisko noziedznieku lietām".

Tiesa Savenko piesprieda divu gadu cietumsodu, kas ir mazāks, nekā likums par šādu nodarījumu prasa. Tiesa ņēma vērā gan Savenko vecumu, gan invaliditāti, atvainošanos cietušajiem un tamlīdzīgus apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!