Bijušais Krievijas enerģētikas ministrs, pašreizējais Krievijas vēstnieks Latvijā Viktors Kaļužnijs ir pieminēts Izmeklēšanas komisijas ziņojumā par skandāliem saistībā ar ANO palīdzības programmu Irākai “Nafta apmaiņā pret pārtiku”. Savukārt Krievijas aģentūra “Independent Media Service” (IMS), atsaucoties uz anonīmiem avotiem, apgalvo, ka Kaļužnijs drīzumā tiks atsaukts no vēstnieka amata un kļūs par gubernatoru Krievijā.
Latvijā kuluāros neoficiāli jau tika runāts par to, ka Maskava nav apmierināta ar Kaļužnija darbību, piesaucot starpvalstu attiecības un nenoslēgto Latvijas – Krievijas robežlīgumu, liecina “Delfi” rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Portālam “Delfi” pirmdien, ka arī otrdienas rītā neizdevās sazināties ar Krievijas vēstniecības Preses dienestu.

Pēc ANO Izmeklēšanas komisijas informācijas, kompānijas no 66 valstīm maksājušas kukuļus, lai iegūtu tiesības piegādāt Irākai pirmās nepieciešamības preces, bet 40 valstu kompānijas pārmaksājušas par Irākas naftas eksportēšanas līgumiem, raksta Krievijas masu mediji. Ziņojumā pieminēts Krievijas politiķa Vladimira Žirinovska dēls Igors Ļebedevs un Kaļužnijs.

IMS apgalvo, ka par Kaļužnija atsaukšanu no vēstnieka amata tikšot paziņots divu nedēļu laikā. Viņš tikšot iecelts par gubernatoru vienā no naftas reģioniem Krievijas ziemeļos. IMS apgalvo, ka šādu soli lobēja tie spēki Krievijā, kas neatbalsta attiecību uzlabošanu ar Latviju. Liela loma šajā lobijā esot bijusi Krievijas Rūpniecības Savienībai, kuras biedri nav apmierināti ar Kaļužnija aktivitātēm naftas jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!