Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) piektdien trim nacionālboļševikiem Rīgā piespriesto cietumsodu novērtējusi kā "demonstratīvu nežēlību" un norādījusi, ka latviešu ekstrēmisti par Uzvaras pieminekļa spridzināšanu saņēmuši krietni mazākus sodus.
"Bez šaubām, tas bija huligānisks izlēciens, lai gan tika maskēts ar cēliem lozungiem," Krievijas ĀM paziņojumu citē "Interfax". Tomēr Krievijas ĀM uzskata, ka "Latvijas tiesu sistēma nolēmusi parādīt demonstratīvu nežēlību pret jaunajiem Krievijas pilsoņiem, no kuriem vecākajam ir 24 gadi, bet jaunākajam - 17 gadi, viņu rīcību kvalificējot pēc panta par terorismu".

Latvijas tiesa "ne īpaši centās būt principiāla, izskatot lietu par karavīru - Rīgas atbrīvotāju pieminekļa spridzināšanu 1999.gadā, ko veica latviešu ultraradikālās teroristiskās organizācijas "Pērkoņkrusts" dalībnieki", norāda Krievijas ĀM, piebilstot, ka 2000.gada maijā "deviņiem neonacistiem" piesprieda īsus vai nosacītus cietumsodus, kurus vēlāk vēl samazināja Augstākā tiesa.

"Šo divu prāvu salīdzinājums dod uzskatāmu priekšstatu par Latvijā esošo praksi, kad politiskās konjunktūras dēļ huligānus pārvērš par teroristiem un soda ar smagiem spriedumiem, bet īstus teroristus tikai "tēvišķi norāj"," teikts Krievijas ĀM paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!