Foto: F64
Krimināllikuma 77.1 pants neaizliedz un nepiemēro sodu Latvijas pilsonim, ja tas Ukrainā aizstāv valsts neatkarību, portālam "Delfi" pauž Valsts drošības dienestā (VDD).

Iepriekš vairāki Latvijas politiķi norādījuši uz nepieciešamību veikt izmaiņas likumdošanā, lai Latvijas pilsoņi, ja vēlētos, varētu doties uz Ukrainu un iesaistīties karadarbībā, aizstāvot Ukrainas neatkarību, un nesaņemt par to sodu.

Uz šādu ideju pamudinājis Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuļeba, kurš aicinājis ārzemniekus, kuri vēlas aizstāvēt Ukrainu, sazināties ar Ukrainas ārvalstu diplomātiskajām pārstāvniecībām savās valstīs.

VDD norāda, ka Krimināllikuma 77.1 pants paredz atbildību konkrēti par vēršanos pret kādas valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību, piedaloties ārpus Latvijas Republikas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā.

"Šajā gadījumā kriminālatbildība draudētu tad, ja persona dotos uz Ukrainu, lai sniegtu atbalstu agresoram Krievijai, mērķtiecīgi vēršoties pret Ukrainas neatkarību un teritoriālo vienotību," portālam "Delfi" norāda VDD.

Jau ziņots, ka jau ceturto dienu turpinās Krievijas armijas iebrukums neatkarīgajā Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!