Foto: LETA

Saistībā ar kriminālprocesu par goda un cieņas aizskaršanu Mārupes novada domes deputātam Edgaram Jansonam (LZP) janvāra nogalē kā drošības līdzeklis piemērots aizliegums pamest dzīvesvietu, ceturtdien vēsta Latvijas Televīzijas ziņu raidījums "Panorāma".

Jansons pirms diviem gadiem pašvaldības sēdē debašu karstumā lūdzis atbrīvot viņu no amata, jo viņš nespējot piedalīties kolektīvā zagšanā, kurā iesaistīti pārējie deputāti. Deviņi Jansona kolēģi par šiem izteikumiem apvainojās un vērsās policijā par goda un cieņas aizskaršanu, par ko tika sākts kriminālprocess. Deputāti pieprasa atvainošanos.

Jansons Mārupē pazīstams kā kolorīts domes priekšsēdētāja Mārtiņa Bojāra (V) oponents un domes sēdēs bieži izcēlies ar skaļiem apgalvojumiem. 2012.gada nogalē Mārupes domniekus nokaitinājuši Jansona apvainojumi, ka pašvaldības deputāti pieņem nesaimnieciskus lēmumus un izšķērdē nodokļu maksātāju naudu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, Jansons 2012.gada nogalē medijiem izsūtījis vairākus paziņojumus, kuros paudis viedokli, ka Mārupes pašvaldība pieņem nesaimnieciskus lēmumus un šķērdē nodokļu maksātāju naudu, tāpēc visiem domniekiem no saviem amatiem būtu nekavējoties jāatkāpjas. Bojārs Jansona apgalvojumiem nepiekrita, saistot tos ar pašvaldību vēlēšanu tuvošanos, un norādīja - ja Jansona rīcībā ir informācija, kas viņa pausto apstiprina, deputātam vajadzētu vērsties tiesībsargājošajās iestādēs.

Bojārs Latvijas Televīzijai situāciju nevēlējās komentēt, norādot, ka tā ir "privāta lieta". No Jansona viņš vēlas piedzīt arī morālo kaitējumu viena lata apmērā.

Drošības līdzeklis - aizliegums pamest dzīvesvietu - nozīmē, ka Jansons nedrīkst pamest savas mājas 24 stundas diennaktī, un to jebkurā brīdī var pārbaudīt policija. Līdz ar to Jansons arī nespēj pildīt deputāta pienākumus. Domnieks esot lūdzis apturēt viņa deputāta pilnvaras, taču domes sēdē šī prasība noraidīta.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Pašvaldību departamenta direktore Liene Kristapsone apstiprināja, ka piemērotā drošības līdzekļa dēļ Jansons domes darbā nevar piedalīties. Viņa norādīja, ka Deputāta statusa likums paredz - ja deputāts Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā piemērota procesuālā piespiedu līdzekļa vai veselības stāvokļa dēļ trīs mēnešus pēc kārtas nav piedalījies domes sēdēs, viņa pilnvaras var apturēt, pieņemot attiecīgu domes lēmumu. Likums arī paredz, ka pilnvaras var tikt apturētas, ja to pieprasa tā kandidātu saraksta iesniedzējs, no kura attiecīgais deputāts ievēlēts domē.

Jansons Mārupes pašvaldībā pirmo reizi tika ievēlēts 2009.gadā no partijas "Demokrāti.lv" saraksta, bet 2013.gada 1.jūnijā notikušajās vēlēšanās viņš ievēlēts vēl uz četriem gadiem kā "Latvijas Zaļās partijas" pārstāvis. Jansons 1996.gadā ieguvis pedagoga izglītību Latvijas Sporta Pedagoģijas akadēmijā.

Deputāta amatpersonas deklarācija liecina, ka Jansons ir arī SIA SIA "LSF Holdings" valdes priekšsēdētājs un "LSF Trans" projektu vadītājs - katrā uzņēmumā viņš gadā saņēmis atalgojumu 1707 eiro apjomā, vēl 1084 eiro saņēmis kā Mārupes domes deputāts, bet Jansona ienākumi no saimnieciskās darbības un komercdarbības bijuši 1353 eiro.

2012.gadā Jansons deklarējis 5000 eiro skaidras naudas uzkrājumus un 3486 eiro bezskaidras naudas uzkrājumus, kā arī iespaidīgas parādsaistības kopumā vairāk nekā miljona eiro apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!