Veidojot politiku cīņai pret narkotikām, netiek ņemti vērā speciālistu priekšlikumi un ieteikumi, teikts kriminoloģes Kristīnes Ķipēnas un nu jau mūžībā aizgājušā Viļņa Ķipēna sagatavotajā materiālā "Kā ierobežot narkomāniju", kas publicēts laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".
Kā uzskata speciālisti, nepieciešams sodīt autovadītājus, kuri vadījuši transporta līdzekli narkotiskā reibumā, atņemot tiesības līdz brīdim, kad tas izgājis pilnu rehabilitācijas kursu.

Pēc speciālistu domām, ļoti negatīvi ir tas, ka valstī tiek attīstīta tikai šļirču apmaiņa, bet netiek piešķirti līdzekļi narkomānijas ārstēšanas tīkla attīstībai. "Šādā veidā cīnāmies tikai ar sekām, taču galvenais ļaunums ir narkotiku lietošana, bet cīņai ar to papildu valsts līdzekļi netiek doti, drīzāk gan esošie tiek samazināti," uzskata darba autori.

Tiek ieteikts atjaunot kriminālatbildību par narkotisko vielu lietošanu. Pie šāda secinājuma esot nonākuši ne tikai policisti, bet arī ārstējošie narkologi, jo pašlaik narkoloģiskajās iestādēs narkomāni ierodoties ar vienu domu - kā samazināt narkotiku devu, lai lietošana kļūtu lētāka.

Kā teikts darbā, Latvijā ļoti nepieciešama jaunu rehabilitācijas un ārstēšanas iestāžu atvēršana nepilngadīgajiem, vajadzīgi zinātniski pētījumi, finansiāli jāatbalsta nevalstisko iestāžu darbība, kuras īsteno valsts politiku.

Tāpat nepieciešams paplašināt sociālo darbinieku tīklu, jo pēc ārstniecības kursa iziešanas valsts nevarot piedāvāt personai palīdzību saistībā ar darba, dzīvesvietas meklējumiem, kā arī palīdzēt atrisināt citas problēmas.

Pētījumā norādīts, ka pašlaik netiek iedalīti līdzekļi muitas darbības nostiprināšanai cīņā pret narkotiku kontrabandu. Izņemot Rīgas pasta un Rīgas lidostas muitu, citur muitnieki uz robežas narkotikas neesot aizturējuši.

Kā atzīst speciālisti, pašlaik daudzi no politiķiem uzskata, ka, tikai aktivizējot tiesībsargājošo iestāžu darbību, var iegūt jaunus rezultātus. Pēc speciālistu domām, veiktajiem pasākumiem narkotiku ierobežošanā jābūt kompleksiem un jāaptver visas nepieciešamās jomas, jānotiek paralēli un vienlaikus.

Kā ziņots, nesen izdotajā gadagrāmatā "Alkoholisma, narkomānijas un smēķēšanas izplatība un sekas Latvijā" apkopotā informācija liecina, ka pašlaik narkotisko vielu lietošana ir aptvērusi visu Latvijas teritoriju.

Vislielākais atkarības slimnieku skaits pagājušā gada beigās, rēķinot uz 100 000 iedzīvotājiem, ir Ventspils pilsētā un rajonā, Jelgavas pilsētā un rajonā, Rīgā, Jūrmalā un Rīgas rajonā.

Valsts Narkoloģiskā dienesta uzskaitē 2001.gada beigās bija reģistrēti 4090 pacienti ar narkotisko un psihoaktīvo vielu atkarību, intoksikāciju vai kaitējoši pārmērīgu lietošanu. Salīdzinot ar 1998.gadu, uzskaitē esošo skaits pieaudzis divas reizes. Turklāt no visiem pacientiem 16,6% ir bērni un pusaudži, bet 41,3% - jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

Kā informē Narkoloģijas centrs, galvenā lietotā viela slimnieku un lietotāju vidū ir heroīns, taču pieaug arī marihuānas un hašiša lietotāju skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!