Viens no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līderiem ekspremjers Vilis Krištopans uzskata, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks Einara Repšes veidotajā koalīcijā ir "apdalīts", jo tam piedāvā mazāk amatu nekā vēlēšanās mazāku balsu skaitu ieguvušajai Latvijas Pirmajai partijai (LPP).
"Zaļie un zemnieki ir visapdalītākie," raksturojot jaunās valdības veidošanas procesu, sacīja Krištopans, norādot uz "netaisnīgu" amatu sadali starp partijām. Viņš uzskata, ka ZZS piedāvāts vadīt trīs "visnepopulārākās ministrijas" - Zemkopības, Vides un Labklājības, bet Saeimā skaitliski mazāk pārstāvētā LPP varēs vadīt Ekonomikas ministriju un tai piedāvāti divi īpašu uzdevumu ministru posteņi, kā arī Ministru prezidenta biedra amats.

"Man nepatīk, ka zemnieki ir apdalīti, ka ir izveidots kaut kāds bloks [partijas "Jaunais laiks" un LPP politiskais bloks], kurā nevar saprast, ko iegūs tie, kas ir šajā blokā, un tie, kas nav. Tas mani kā ZZS deputātu nostāda pazemojošā lomā," Krištopans bija sašutis.

Jāatgādina, ka uzreiz pēc 8.Saeimas vēlēšanu rezultātu paziņošanas Einara Repšes vadītā partija "Jaunais laiks" (JL) sāka sarunas ar visām parlamentā ievēlētajām partijām, izveidojot JL un LPP bloku. Vēlāk topošajai koalīcijai pievienojās arī Ingrīdas Ūdres vadītā ZZS un apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK. Kopā iespējamajai koalīcijai būs 55 vietas parlamentā.

Dienu pirms 8.Saeimas pirmās plenārsēdes četri partneri atbalstīja valdības modeli, kur premjera pienākumus pildīs Repše, bet JL uzņemsies atbildību par sešām ministrijām - Finansu (Valdis Dombrovskis), Iekšlietu (Māris Gulbis), Izglītības un zinātnes (Kārlis Šadurskis), Ārlietu (Sandra Kalniete), Tieslietu (Aivars Aksenoks), Kultūras (Ingūna Rībena), kā arī diviem īpašu uzdevumu ministru posteņiem, kurus vēlāk iecerēts pārveidot par ministrijām - īpašu uzdevumu ministru veselības aprūpes lietās (Āris Auders), īpašu uzdevumu ministru reģionālās attīstības lietās (Ivars Gaters).

LPP atvēlēts vadīt Ekonomikas ministriju, kā arī divu īpašu uzdevumu ministru posteņi - īpašu uzdevumu vai valsts ministrs bērnu un ģimenes lietās (Ainārs Baštiks) un īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās, kā arī Ministru prezidenta biedra postenis.

ZZS piedāvā trīs ministrijas - Zemkopības (Mārtiņš Roze), Vides (Raimonds Vējonis), kā arī Labklājības ministriju. TB/LNNK būs divas ministrijas - Aizsardzības (Ģirts Valdis Kristovskis) un Satiksmes (Roberts Zīle vai Guntars Krasts).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!