Trešdien Eiropas Parlamenta (EP) Starptautiskās tirdzniecības komitejā, skatot ziņojuma projektu par Eiropas Savienības (ES) un Krievijas ekonomiskajām un tirdzniecības attiecībām, EP deputāts Ģirts Valdis Kristovskis (TB/LNNK) vērsa uzmanību uz Krievijas diskriminējošo rīcību dzelzceļa pārvadājumu jomā.
Kā informēja Kristovska palīdze Baiba Sējāne, EP deputāts uzskata, ka Krievijas diskriminējošā rīcība dzelzceļa pārvadājumu jomā ilgstoši tiek realizēta pretēji Latvijas un abu pārējo Baltijas valstu interesēm.

Kristovskis norādīja, ka, ņemot vērā Krievijas politiku, EP Starptautiskās tirdzniecības komiteja nevarēs izvairīties no politisku aspektu izvērtēšanas šajā ziņojumā. Savu viedokli Latvijas deputāts pamatoja, raksturojot Krievijas realizēto un Baltijas valstis diskriminējošo tirdzniecības politiku.

Lai nepieļautu dažādu preču nogādi, piemēram, Latvijas ostās, Krievija naftas un to produktu, atsevišķu metālu kategoriju piegādei pa dzelzceļu piemēro pat vairāk nekā divas reizes augstākus dzelzceļa tarifus. Tas, pēc Kristovska domām, tiek darīts ar mērķi panākt, ka šie materiāli un produkti tiek novirzīti un eksportēti caur Krievijas ostām.

Starptautiskās tirdzniecības komitejas deputāti esot kritizējuši šādu Krievijas rīcību un secinājuši, ka Krievija nespēj atteikties no politisku principu izmantošanas ekonomiskas dabas jautājumu risināšanā.

Deputātu vairākums esot bijuši vienoti pārliecībā, ka šobrīd Krievijas uzņemšana Pasaules Tirdzniecības organizācijā nav jāsteidzina, kamēr pastāv šāda veida tirgus ekonomikas principu kropļošana.

Deputāti izteikuši atbalstu Kristovska norādei par nepieciešamību demonstrēt vienotu ES nostāju ekonomiskās un tirdzniecības politikas nodrošināšanai un aicinājuši ES institūcijas nepieļaut jauno ES valstu diskrimināciju no Krievijas puses.

Kristovskis tika informēts, ka nākamās nedēļas laikā Maskavā ES tirdzniecības komisārs Pīters Mendelsons tarifu problemātiku noteikti apspriedīs ar Krievijas amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!