NATO pievienošanās protokolu ratifikācija ASV Senātā iezīmē viena NATO integrācijas cēliena noslēgšanos, kam sekos tālāka Latvijas integrācija alianses struktūrās, sacīja aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis.
Jau ziņots, ka ASV Senāts 8.maijā apstiprināja septiņu jaunu dalībvalstu, tai skaitā Latvijas, uzņemšanu NATO.

Pēc Kristovska teiktā, lai panāktu NATO pievienošanās protokolu ratifikāciju ASV Senātā, Latvijas politiķiem bijis jāveic nopietns darbs sarunās ar ASV politisko aprindu pārstāvjiem. "Vajadzēja nopietni uzrunā senatorus, politisko partiju padomniekus, kā arī militārās aprindas," sacīja aizsardzības ministrs.

Ministrs uzsvēra, ka NATO paplašināšanās procesā daudz kas ir atkarīgs no ASV viedokļa, taču pret ratifikācijas procesu jebkurā valstī jāizturas vienlīdz nopietni.

Savukārt, runājot par iespējamo ASV militāro bāzu pārvietošanu no Rietumeiropas valstīm uz Austrumeiropu, Kristovskis atkārtoti atzīmēja, ka vēl joprojām nav nekādu indikāciju, kas liecinātu par iespējamu bāzu pārvietošanu uz Baltijas valstīm. Šajā kontekstā pagaidām tiekot minēta vienīgi Polija, jo šajā valstī ir piemēroti apstākļi bāzu izvietošanai un militārās apmācības veikšanai.

"Polija arī aktīvi rīkojās Irākas krīzes risināšanā, iesaistoties gan politiski, gan militāri, tādēļ interese par Poliju ir likumsakarīga," norādīja ministrs.

Kristovskis uzsvēra, ka daļēja ASV militāro bāzu pārvietošana uz Austrumeiropu varētu ilgt vairākus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!