Foto: morgueFile
Pēc tam, kad spēkā stājušies vairāku organizāciju kritizētie grozījumi noteikumos, kas nosaka zāļu kompensācijas kārtību, zāļu cenas nav samazinājušās, portālam "Delfi" pavēstīja Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) pārstāvji.

"Kopš šā gada jūnija, kad stājās spēkā Ministru kabineta noteikumu grozījumi ar būtiskiem atvieglojumiem paralēlā zāļu importa un eksporta organizēšanai, ne tikai nav vērojams medikamentu cenu samazinājums, kas bija definēts kā atbilstošo izmaiņu galvenais uzdevums, bet no 1. oktobra daļai Latvijas pacientu pirkto medikamentu cena pat pieaugusi," uzsver SIFFA valdes priekšsēdētājs Imants Sinka.

SIFFA un Latvijas Patentbrīvo Medikamentu asociācija (LPMA) aicina Veselības ministriju (VM) un atbildīgās iestādes detalizētāk izvērtēt Ministru kabineta noteikumu par ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību grozījumu ietekmi uz zāļu cenām.

"Turklāt ir rūpīgi jāizvērtē ietekme uz valsts budžetu un pacientu tiesībām iegādāties nepieciešamos medikamentus bez tirgus diktētiem ierobežojumiem," piebilst Sinka.

Jānorāda, ka veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) iepriekš solīja, ka zāļu cenas samazinājies, ko medikamenti tiks kompensēti nevis pēc to reģistrācijas numura, bet pēc to ķīmiskā sastāva.

SIFFA norāda, ka grozījumu dēļ Nacionālais veselības dienests (NVD) ir spiests izņemt no kompensējamo zāļu saraksta valstij finansiāli izdevīgākus medikamentus. Gandrīz 10% jeb 119 no 1242 kompensējamo zāļu A sarakstā (kurā iekļauti līdzvērtīgas efektivitātes medikamenti) esošajiem medikamentiem tika mainīta cena, un 88 pozīcijām cena paaugstinājās. Tādējādi valsts budžets un pacienti ir spiesti tērēt vairāk, uzsvērts paziņojumā.

"Būtu nepieciešams detalizēts grozījumu ietekmes izvērtējums uz kopējiem zāļu cenu veidošanās mehānismiem," min uzņēmumu pārstāvji.

Turklāt mainījušies arī paralēlā importa un eksporta apjomi. NVD dati liecina, ka kopš 1. jūlija kompensējamo zāļu sarakstā tika iekļautas tikai 20 paralēli importēto medikamentu pozīcijas (neņemot vērā dažādus iepakojumus vai devas viena nosaukuma ietvaros), savukārt no 1. novembra kopējais skaits būs 26.

"Līdz ar grozījumu stāšanos spēkā izveidojušies nevienlīdzīgi noteikumi zāļu ražotājiem un paralēlās zāļu tirdzniecības organizētājiem. Piemēram, zāļu ražotājam ir noteikts pienākums nodrošināt pastāvīgu kompensējamo zāļu esamību tirgū, savukārt paralēlajam eksportētājam/importētājam nav definēti pienākumi vērtēt mūsu valstī pacientiem pieejamo kompensējamo zāļu daudzumu pirms tirgot medikamentus ārpus Latvijas robežām," teikts paziņojumā.

Papildus tam atšķirīgo zāļu realizēšanas Latvijas tirgū pieteikumu izskatīšanas periodu dēļ zāļu ražotāji kļūst nekonkurētspējīgi attiecībā pret paralēlajiem tirgotājiem.

Vienlaikus SIFFA aicina VM preventīvi veidot pasākumu kompleksu aizsardzībai pret viltojumu ieplūšanu Latvijas tirgū.

Jau vēstīts - lai arī vairākas organizācijas kritizēja VM sagatavotos grozījumus noteikumos, kas nosaka zāļu kompensācijas kārtību, valdība maija beigās pēc plašām diskusijām vienojās tos atbalstīt.

Belēvičs atgādināja, ka valdības deklarācijā pausta apņemšanās palielināt veselības nozares finansējumu, un šis ir viens no veidiem.

Grozījumi noteikumos paredz noteikt atviegloto procedūru kompensējamo zāļu B sarakstā (kurām nav līdzvērtīgas efektivitātes zāļu) iekļauto zāļu paralēlā importa un paralēlās izplatīšanas ceļā izplatāmo zāļu iekļaušanai kompensācijas kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!