Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Irēna Krūmane precizējusi, ka lēmums par "Parex bankas" pārņemšanu bija nepieciešams, jo pusotra mēneša laikā no bankas aizplūduši 240 miljoni latu, svētdien informē portāls "diena.lv".

Tādā veidā Krūmane precizējusi FKTK priekšsēdētāja vietnieka Jāņa Brazovska iepriekš radio intervijā teikto.

Brazovskis intervijā nevarēja nosaukt precīzu summu, cik daudz naudas no bankas kontiem noņēma noguldītāju, taču izteica pieļāvumu, ka varētu būt runa par aptuveni 60 miljoniem latu dažās dienās.

Krūmane uzsver - tā kā tagad valdība uzņēmusies garantijas, satraukumam nav pamata.

Jau ziņots, ka valdība sestdien vēlu vakarā nolēma pārņemt "Parex bankas" kontrolpaketi (51%), nododot to "Hipotēku bankai", lai garantētu Latvijas finanšu sistēmas stabilitāti.

Ar šādu lūgumu pie valdības vērsušies bankas akcionāri.

Valdības lēmuma rezultātā "Parex banka" kļūs par AS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") meitas sabiedrību. 51% balsstiesīgo akciju nonāks "Hipotēku bankas" īpašumā un par šīm akcijām to tagadējiem īpašniekiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim kopā tiks samaksāti divi lati.

Atlikušās akcijas, kas pieder esošajiem akcionāriem ar balsstiesībām, jeb 34% no bankas kapitāla, tiks ieķīlātas par labu "Hipotēku bankai", līdz ar to šo akciju balsstiesību izmantošana tiks nodota "Hipotēku bankai".

15% akciju no "Parex bankas" kapitāla tiks atstātas mazākuma akcionāru īpašumā.

Līdzšinējais "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Kargins tiks aizstāts ar valsts izvirzītu personu.

Līdz šim lielākie "Parex bankas" akcionāri bija Krasovickis un Kargins, kuriem katram piederēja 42,42% akciju.

Ārvalstu Institucionālie akcionāriem "East Capital Funds" pieder 4,17%, "Danske Capital Funds" - 2,74%, "Julius Baer International Equity Fund" - 2,19%, "Firebird Funds"- 1,82%, "Svenska Handelsbanken AB" 0,31% kapitāla daļu.

Citiem Institucionāliem akcionāriem pieder 1,30%, bet citiem privātajiem akcionāriem - 2,64% akciju.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!