Foto: F64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) paziņojumi par Ventspils mēra Aivara Lemberga atbrīvošanu no amata „ir nekompetence vai tiešs mēģinājums likumā noteiktās pilnvaras izmantot sava politiķa — aktīva reformatora tēla spodrināšanai,” uzskata Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) izpilddirektora vietnieks Māris Kučinskis.

LLPA ir neizpratnē par Sprūdža  šī brīža publiskajiem paziņojumiem saistībā ar Ventspils domes priekšsēdētāja Lemberga atlaišanu no amata, un LLPA uzskata, ka tie ir vērtējami kā priekšvēlēšanu populisms un likuma "Par pašvaldībām" nepārzināšana, portāls „Delfi" uzzināja LLPA.

Kučinskis pauž uzskatu, ka ministra  „Sprūdža paziņojumi plašsaziņas līdzekļos, par to, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs 100 %, tiks atlaists" ir nekompetence vai mēģinājums pilnvaras izmantot politiķa  tēla spodrināšanai.

Likuma "Par pašvaldībām" 93. pants nosaka: "Ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pēc tam, kad ir saņemts attiecīgā domes priekšsēdētāja paskaidrojums, ar motivētu rīkojumu var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas."

Pat, ja neņemtu vērā to, ka paskaidrojumi pieprasīti par Ventspils domes lēmumiem iepriekšējās domes darbības (2005.-2009.) periodā, tad šobrīd jau Latvijas tiesa uz tiesvedības laiku jau ir atstādinājusi Lembergu no domes priekšsēdētāja pienākumu pildīšanas, tāpēc šī atstādinājuma dublēšana ar vēl vienu atstādināšanu būtu ļoti dīvaina, norāda Kučinskis.

Savukārt, ja tiek runāts par pašvaldības domes priekšsēdētāja atlaišanu, tad to regulē likuma "Par pašvaldībām" 65. pants, kurā teikts: "Ja domes priekšsēdētājs nepilda likumā vai attiecīgās pašvaldības nolikumā noteiktos pienākumus, domes lēmumus, tiesas spriedumus, neievēro likumus vai Ministru kabineta noteikumus, tiesības pieprasīt domes priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram."

Attiecīgajai pašvaldības domei šādā gadījumā ir pienākums divu nedēļu laikā sasaukt domes sēdi, kurā šis jautājums par domes priekšsēdētāja atlaišanu ir jāiekļauj. Lēmumu par priekšsēdētāja atbrīvošanu pieņem dome ar balsu vairākumu.

 "Šāds precedents var būt ļoti bīstams pašvaldību darbībai, parādot, ka domes priekšsēdētāja atlaišana var būt politiski motivēta rīcība, nevis ar likumu pamatota darbība. Likums pieļauj šāda lēmuma apstrīdēšanu tiesā, taču tie var būt vairāki gadi, pēc kuriem visticamāk, ka nebūs vairs amatā ne attiecīgais ministrs, ne atbildīgais par zaudējumiem šajā apstrīdēšanas periodā," norāda Kučinskis.

LLPA biedri ir 9 lielās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!