Foto: LETA
Lai gan Satversmes Tiesas (ST) tiesneses Vinetas Muižnieces pilnvaras ir apturētas un viņa šodien izdota kriminālvajāšanas uzsākšanai, Muižniece kā juriste turpina strādāt Kostitucionālajā tiesā, sacīja ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.

Pēc viņa teiktā, tas, ka tiesnesim ir apturētas pilnvaras nenozīmē, ka viņš neko nedara un sēž mājās. ST trūkst juridiskā personāla un tiesai ir jāveic dažādi apkopojumi un analīze. Ar to, pēc viņa teiktā, nodarbojas Muižniece, kura šovasar veikusi ļoti kvalitatīvu apkopojumu par atteikuma materiāliem. Līdz ar to Muižniece dara vērtīgu darbu. Gadījumā, ja pret viņu sāktā krimināllieta tiks izskatīta tiesā un viņa atzīta par nevainīgu izvirzītajās apsūdzībās, Muižniece nebūs zaudējusi savu kvalifikāciju kā juriste.

Kūtris sacīja, Muižniece saskaņā ar likumu par Tiesu varu saņem minimālo tiesneša amata algu.

Viņš uzsvēra, ka Muižniecei ir liegts veikt darbu tiesneša statusā, proti, sagatavot lietas, pieņemt spriedumus un veikt citus pienākumus, taču kā juriste viņa var strādāt.

Tieši lai nebūtu nekādas aizdomu ēnas ne pār pašu Mužnieci, ne ST, tiesneši šodien piekrituši izdot viņu kriminālvajāšanas sākšanai, turklāt ir nepieciešams gūt pārliecību, vai kāds krimināllietu nav safabricējis

ST priekšsēdētājs uzsvēra, ka šodien tiesneši nav vērtējuši pēc būtības, vai tiesnese ir vainojama tajā, ko viņai pārmet. Viņš atzina, ka notikums ar protokolu ir bijis fakts, taču viņš nezina, vai šāda nav Saeimas iekšējā prakse.

Kūtris norādīja, ka tiesai gadījumā, ja tā skatīs lietu pēc būtības, būs jāizvērtē visi apstākļi un fakti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!