Foto: LETA
Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis pārliecināts, ka atšķirībā no Lielbritānijas policijas, kura pirmajās Londonas nemieru dienās nelietoja spēku pret protestētājiem, Latvijas policija pēc 13.janvāra notikumu pieredzes ir noskaņota kareivīgāk un būtu gatava pielietot spēku uzreiz, lai nepieļautu nemieru izplatīšanos, LTV raidījumam "De Facto" atzina Ķuzis.

"Tad noteikti šis pasākuma vadītājs būtu pieņēmis lēmumu pielietot spēku jau no paša sākuma," raidījumam atzina Valsts policijas priekšnieks.

Ķuzis uzsvēra, ka tieši policijas rīcība nosaka, būs vai nebūs turpinājums nemieriem . Ja ir nepareiza policijas rīcība, ir kaut kādi upuri, tad ir ļoti liela iespējamība, ka šie masu nemieri var turpināties, un arī izcelties kādā vietā no jauna, skaidroja Ķuzis.

Ķuzis apgalvoja, ka policija ir gatava masu nemieriem, ja tādi izceltos. Pēc 13.janvāra notikumiem policija ir nopietni pārvērtējusi savus taktiskos paņēmienus un paļaujas ne tikai uz bijušo "Alfas" vienību. Tagad aptuveni 60% policistu ir apmācīti kā rīkoties nemieru laikā, viņiem ir arī nepieciešams ekipējums. "Šādās lietās ir nevis individuālā aizsardzība, bet kolektīvā – šeit jābūt cilvēkiem, kas dod komandas, ko darīt, kā darīt, kur iet. Ja mēs skatāmies individuāli – protams, ne jau visi ir izgājuši apmācību, bet tie cilvēki, kam būtu jāvada šīs lietas, ir. Tas pēc būtības noticis pēc 13.janvāra," atzinis Ķuzis.

Jau ziņots, ka 6.augustā nekārtības izcēlās Londonas Totenhemas rajonā, kur 4.augustā apšaudē ar policiju gāja bojā kāds 29 gadus vecs Marks Dagans. Nākamajās dienās sociālajos tīklos parādījās aicinājumi uz atriebību. Mierīga protesta demonstrācija pie vietējā policijas iecirkņa 6. augustā noslēdzās ar grautiņiem, veikalu izlaupīšanu un ēku dedzināšanu.

Nākamajās dienās tas, ko varas iestādēs nodēvēja par "kopētu kriminālo aktivitāti", pārsviedās uz citiem Londonas rajoniem un tad arī uz citām pilsētām. Jauniešu bandas, kas reizēm pulcināja līdz vairākiem simtiem dalībnieku, demolēja ēkas un iesaistījās sadursmēs ar policiju.

Trešdien vakarā un naktī uz ceturtdienu iepriekš nemieru skartajās valsts pilsētās policija un lietus apslapēja nekārtības. Kopumā saistībā ar nekārtībām arestēti jau vairāk nekā 2000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!