Foto: Latvijas armija

Šim solim bija jānotiek jau pirms septiņiem vai astoņiem gadiem, taču labāk vēlu, nekā nekad, vērtējot Aizsardzības ministrijas (AM) izstrādāto priekšlikumu, izveidot valsts aizsardzības dienestu, portālam "Delfi" atklāja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezerves kapteinis un militārā bloga "Vara bungas" autors Mārtiņš Vērdiņš.

Eksperts atzīmēja, ka AM nevarēja nepamanīt, ka Lietuva jau 2015. gadā atjaunoja obligāto militāro dienestu (OMD) samērā līdzīgā formā, kā tas tagad piedāvāts Latvijā. "Atceros tā laika diskusijas – tie kas izteicās par to, ka vajadzētu atjaunot OMD, tika saukti par Kremļa aģentiem," atminās Vērdiņš.

Latvija no kaimiņvalstīm atpaliek 10 reizes


Viņš uzsvēra, ka pagājuši septiņi gadi un, ja būtu sekots Lietuvas piemēram, tad šobrīd Latvijā būtu ar Zemessardzi salīdzināms rezerves karavīru skaits. "Jāņem vērā, ka gan Igaunija, gan Lietuva katru gadu cauri saviem OMD izlaiž trīs līdz četrus tūkstošus cilvēku, taču mūsu mērķi ir pieticīgi," sacīja Vērdiņš. 
Tikmēr Latvijas Studentu apvienībā (LSA) portālam "Delfi" norādīja, ka LSA vēsturiskā nostāja par šo jautājumu skaidro, ka attiecībā pret studējošajiem ir nepieciešams saglabāt izņēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!