Foto: LETA
Jau šogad izdosies "nokopt " jeb ievērojami samazināt bērnu rindu uz vietām pašvaldības bērnudārzos, šādu pārliecību labklājības ministre Ilze Viņķele (V) pauda piektdien preses konferencē, kas veltīta valdības pirmo 100 dienu veikumam.

Runājot par turpmāk plānotajiem darbiem, ministre atzina, ka šai valdībai būs jāpieņem vairāki nepopulāri lēmumi labklājības jomā. LM jau ir uzsākusi diskusiju ar sociālajiem partneriem par pakāpenisku pensionēšanās vecuma paaugstināšanu no 2014.gada, par ko no sociālajiem partneriem ir saņemtas pretrunīgas atsauksmes. Piemēram, darba devēji iesaka sākt celt pensionēšanās vecumu jau no 2013.gada, kamēr citas nevalstiskās organizācijas ir atturīgas. "Tātad ejam zelta vidusceļu, piedāvājot sākt celt pensionēšanās vecumu ar 2014.gadu," sacīja ministre.

Vēl valdībai sociālā budžeta ilgtspējas nodrošināšanai nāksies izšķirties par minimālā pensijai nepieciešamā darba stāža paaugstināšanu no pašreizējiem 10 gadiem līdz 15 gadiem 2015.gadā un līdz 20 gadiem – 2020.gadā. Vēl notiek diskusijas par iespējām saglabāt priekšlaicīgas pensionēšanās iespēju. Tāpat LM darba grupa vērtē, cik esošā pabalstu sistēma ir izmaksu efektīva un vai tā nerada atkarību, atzina labklājības ministre, norādot, ka pabalstu reformas priekšlikumus plānots iesniegt valdībā jau šī gada pavasarī.

Ministre sacīja, ka pietiekami nopietna problēma ir bēdīgā demogrāfiskā situācija, un tās uzlabošanai, piemēram, tiek apzināta situācija un meklēti risinājumi bērnudārzu rindu problēmām.

"Tiek izzināta situācija katrā pašvaldībā, un šī informācija patlaban tiek analizēta, lai sadarbībā ar pašvaldībām piedāvātu visātrāko un efektīvāko risinājumu," skaidroja ministre. Viņa pauda, ka nav obligāti būvēt jaunu ēku bērnudārza vajadzībām, bet pietiek pielāgot tam kādu esošu, vienlaikus nodrošinot vajadzīgo aprūpi.

"Esmu pārliecināta, ka jau šogad varēsim nokopt garās bērnudārzu rindas," teica ministre, skaidrojot, ka to cita starpā iecerēts arī bērnudārzos ieviest principu "nauda seko bērnam", kas jau darbojas skolās un paredz, ka izglītības iestāde saņem finansējumu, atkarībā no skolēnu skaita.

Vēl plānots panākt, lai skolēniem būtu pieejami divi grāmatu komplekti, lai bērniem visas grāmatas nebūtu katru dienu jānēsā līdzi.

Jau ziņots, ka 1.februārī Valda Dombrovska (V) trešajai valdībai aprit 100 dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!