Rīgas brīvostas valde piektdien lēmusi par 500 000 ASV dolāru kredīta atdošanu "Latvijas Unibankai", kura bija iebildusi pret prāmja "Baltic Kristina" galvojuma līguma parakstīšanu, vēsta laikraksts "Diena".
Tam, ka Rīgas brīvostas pārvalde izsniedz galvojumu, "Latvijas Unibanka" bijusi gatava piekrist tikai ar vairākiem nosacījumiem, no kuriem būtiskākais noteicis, ka prāmim jābūt kā brīvostas galvojuma, nevis "Pareksa bankas" kredīta ķīlai. "Unibanka" nosacījumus izvirzīja, pamatojoties uz iepriekš noslēgto kredīta līgumu ar Rīgas brīvostas pārvaldi, kas tika slēgts šā gada jūnijā, lai ieguldītu AS "Rīgas jūras līnija" pamatkapitālā. Šā kredīta apjoms ir 0,5 miljoni ASV dolāru.

"Diena" norāda, ka "Unibankas" iebildumi varēja draudēt ar nepieciešamību pārslēgt ceturtdien jau it kā parakstītos kredītlīgumus. Tomēr ar ostas valdes priekšsēža, Rīgas mēra Gundara Bojāra un domes valdošās koalīcijas iecelto valdes locekļu atbalstu problēmas risinājums ticis atrasts.

Pēc ostas pārvaldnieka Leonīda Loginova "Dienai" teiktā, "Unibanka" šādam risinājumam esot piekritusi un saistības ar to tikšot nokārtotas. Pašas brīvostas pārvaldes kredītu apjoms patlaban veidojot 27 miljonus dolāru un trīs miljonus latu.

Jau ziņots, ka Rīgas brīvostas valde ceturtdien nolēma izsniegt galvojumu, lai RJL varētu saņemt kredītu un iegādāties prāmi "Baltic Kristina" satiksmes nodrošināšanai līnijā Rīga-Stokholma.

Kredīts prāmja "Baltic Kristina" iegādei ņemts "Parekss bankā". Maksimālā brīvostas pārvaldes galvotā kredīta summa ir septiņi miljoni ASV dolāru. Kredīts tiks ņemts uz 10 gadiem ar procentu likmi LIBOR (Londonas naudas tirgus likme) + 1,5% gadā. LIBOR pašlaik ir aptuveni 1,7-1,8%.

Lai RJL iegūtu līdzekļus prāmja iegādei, tika slēgts kredītlīgums starp RJL un "Parekss banku", galvojuma līgums starp banku un brīvostas pārvaldi, kā arī cesijas līgums starp banku un brīvostas pārvaldi. Cesijas līgums nosaka, ka gadījumā, ja RJL nevarēs atdot kredītu, to atdos brīvostas pārvalde, savā īpašumā pārņemot kuģi, ar kuru tad varēs brīvi rīkoties - pārdot u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!