Cilvēkiem, kas dzimuši kādreizējā Abrenes apriņķī, jaunā parauga pasēs kā dzimšanas vieta, saskaņā ar spēkā esošo Administratīvi teritoriālo vienību klasifikatoru, tiek norādīta Krievija, trešdien ziņo laikraksts "Neatkarīgā"
Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pasu nodaļas vadītāja Dzintra Peneze laikrakstam paudusi, ka vienīgais risinājums tiem, kuri šādu ierakstu nevēlas, ir nemainīt vecā parauga pasi pret jaunu. Dzīvot un veikt darījumus Latvijas teritorijā var arī ar vecā parauga pasēm, kurās ir ielīmētā fotogrāfija, un jaunā pase nepieciešama vienīgi ceļošanai uz ārvalstīm, laikrakstam skaidrojusi Peneze. Tie, kuri dzimuši Abrenē līdz 1945. gada oktobrim, kad Abrenes pilsēta un seši pagasti tika pievienoti Krievijas PFSR, ir jau gados un vairākumā sasnieguši 60 gadu vecumu, kad iedzīvotājiem sāk izsniegt pases nevis ar ierasto 10 gadu derīguma termiņu, bet 50 gadu termiņu, tādēļ vecā parauga pases ar ierakstu "Abrene" viņiem būs derīgas līdz mūža galam.

PMLP pārstāve laikrakstam norādījusi, ka jaunā sistēma ieviesta jau pirms vairākiem gadiem un kādreizējā Abrenē dzimušajiem pasēs kā dzimšanas vieta Krievija norādīta jau 2003. un 2004. gadā. Tiešas saistības ar robežlīguma parakstīšanu jaunajai PMLP praksei nav: lai gan vēl 2007. gadā publiskajā telpā norisinājās diskusija, vai Abrene līdz robežlīguma parakstīšanai vēl ir "de iure" Latvijas teritorija, un juristu viedokļi bija atšķirīgi, PMLP jau toreiz jautājumam piegājuši no "de facto" redzespunkta - ja reiz robeža dabā eksistē šaipus Abrenes, tā dotajā brīdī jau ir Krievijas teritorija, laikrakstam paudusi Peneze, norādot, ka pārmaiņas skārušas arī citus, piemēram, tiem, kuri PSRS laikos dzimuši Aizkrauklē, kas tolaik bijusi nodēvēta Pētera Stučkas vārdā, pamatojoties uz šobrīd spēkā esošo Administratīvi teritoriālo vienību klasifikatoru, jau pirms laba laika pasēs kā dzimšanas vieta norādīta nevis Stučka, bet Aizkraukle.

Jaunā elektroniskā sistēma, pēc kuras vadās pasu nodaļas, izslēdzot individuālu pieeju, ieviesta starptautisku drošības standartu dēļ, laikrakstam atklājusi PMLP pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!