Foto: DELFI

Rīgas domes (RD) solītais bezmaksas transports neattiecas arī uz galvaspilsētā esošajām Kultūras ministrijas (KM) paspārnē esošajām skolām, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

Laikraksts vēsta – uz KM paspārnē esošo mācību iestāžu vidusskolēniem bezmaksas braukšana neattiecas, jo viņu izvēlētās mācību programmas ir akreditētas kā profesionālās, nevis vispārizglītojošās. Proti, atlaides braukšanai nesaņems sešas KM pakļautās Rīgas skolas.

Laikraksts atgādina, ka bezmaksas braukšana neattiecas arī uz Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā esošajām profesionālajām skolām.

"[Rīgas mērs Nils] Ušakovs rosina noteikt bezmaksas sabiedrisko transportu visiem Rīgas skolēniem," martā vēstījusi dome. Šobrīd uz jautājumu, kādēļ sabiedrība tika maldināta, domes priekšsēdētāja preses sekretāre Anna Kononova laikrakstam atbildējusi, ka "par profesionālo skolu skolēniem viņš nekad neko nav teicis".

Par šādu, viņuprāt, netaisnību, ir apbēdināti arī mūzikas skolu vadītāji. "Mēs vienmēr esam bijuši pabērna lomā Rīgā. Bet, kad vajag sniegt kādu [bezmaksas] koncertu vai vēl kaut ko, tad visi vienmēr aizmirst, ka esam valsts skola," laikrakstam teicis Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas direktors Roberts Liepiņš. Viņš stāstījis, ka ar braukšanas maksas atvieglojumiem tiek diskriminēti ne tikai šāda tipa skolu vidusskolēni, bet arī pedagogi, kuriem 60% sabiedriskā transporta izdevumu atlaide nepienākas.

"Esmu runājis ar deputātiem, rakstījis kādas trīs vai četras vēstules uz domi. Atbilde vienmēr ir viena – jūs esat valsts skola, un domei ar to nav nekāda sakara," laikrakstam stāstījis Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas direktors Jānis Ziņģītis. Arī Rīgas Doma kora skolas direktora pienākumu izpildītāja Sarmīte Andžāne sākotnēji bija pārliecināta, ka bezmaksas braukšana būs arī šīs skolas vidusskolēniem, vēsta laikraksts.

Maijā laikraksts vēstīja, ka diskriminācija saistībā ar sabiedriskā transporta atlaidēm bija nepatīkams pārsteigums profesionālo skolu direktoriem. Uz atsevišķas iedzīvotāju grupas diskrimināciju šajā jautājumā toreiz uzmanību vērsa Tiesībsarga birojs, solot domei lūgt rast risinājumu, atgādina "Diena".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!