Foto: DELFI
Laikā, kad VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) ir brīvas telpas, Kultūras ministrija (KM) daļu departamentu izvietojusi tā sauktajā Rīgas klusajā centrā, nomājot no privātuzņēmuma telpas par sešiem eiro (4,2 lati) kvadrātmetrā, piektdien informē laikraksts "Neatkarīgā".

Līdz janvārim KM maksāja divreiz lielāku nomas maksu. Pagaidām ministrija gan nedomā lauzt līgumu, lai pārtrauktu nomāt dārgās telpas. "Līgums ar SIA Antonijas 9 par telpu nomu Rīgā, Antonijas ielā 9, ir noslēgts 2008. gada 31. janvārī. Saskaņā ar līgumu nomas maksa ir seši eiro (4,21 lats) par kvadrātmetru. Tas ir 2583,56 lati mēnesī bez PVN par kopējo nomājamo platību 612,68 kvadrātmetriem. KM ir panākusi ievērojamu nomas maksas samazinājumu – līdz 2011. gada 10. janvārim telpu nomas maksa bija 12,25 eiro (8,61 lati) par kvadtrāmetru jeb 5013,74 lati bez PVN mēnesī par kopējo nomājamo platību 582,28 kvadrātmetriem," laikrakstam stāsta KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Ministrijai par savām telpām nomas maksa nav jāmaksā. "K. Valdemāra ielā 11a nav noteikta nomas maksa. KM maksā komunālos maksājumus un telpu uzturēšanas izdevumus, arī izdevumus par nepieciešamajiem ēkas remontdarbiem. Piemēram, 2010. gadā uzturēšanas un remontdarbu izdevumi bija 2689 lati," skaidro Vizule.

KM esot lūgusi VNĪ piedāvāt nomas telpas tuvu ēkai K. Valdemāra ielā 11a, taču piedāvājums neesot apmierinājis prasības. "VNĪ iesnieguši KM vairākus telpu piedāvājums, taču tie pilnībā neatbilda ministrijas vajadzībām, turklāt piedāvātajām telpām būtu nepieciešams remonts, līdz ar to rastos papildu izdevumi. Arī telpu platība visos piedāvājumos bija neatbilstoša – divas reizes mazāka, nekā tas nepieciešams darbības nodrošināšanai. Jāņem vērā, ka kopš 2011. gada KM pārņēmusi no Tieslietu ministrijas sabiedrības integrācijas un pilsoniskās sabiedrības attīstības politikas izstrādāšanas un ieviešanas funkcijas, līdz ar to arī amata vietas," laikrakstam uzsver Vizule.

VNĪ sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina "Neatkarīgajai" atklāj, ka visas telpas, kas ir brīvas, ikviens interesents var aplūkot uzņēmuma mājaslapā. Šonedēļ Rīgā bija iespējams nomāt telpas 46 īpašumos. Piedāvātās nomas cenas ir no puslata līdz sešiem latiem Vecrīgā. Tā, piemēram, bijušajā ANO namā Vecrīgā, Pils ielā 21, ir biroju telpas 438 kvadrātmetru platībā, un to cena ir četri lati par kvadrātmetru.

Pirms pāris gadiem daļa KM struktūrvienību atradās Līvu laukumā – Kaļķu ielā 11a, kur tagad ir brīvas telpas 672 kvadrātmetru platībā un maksa par vienu kvadrātmetru tikai trīs lati.

"Allaž, kad jautā pēc brīvām platībām, VNĪ ir gatavi iespēju robežās rast risinājumu un pielāgot telpas konkrētai valsts struktūrai. Nomas maksa būs atkarīga no nepieciešamo ieguldāmo finanšu līdzekļu apjoma telpu pielāgošanai, kā arī atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem nr. 515 Noteikumi par valsts un pašvaldību mantas iznomāšanas kārtību, nomas maksas noteikšanas metodiku un nomas līguma tipveida nosacījumiem," komentē Laukšteina.

KM ēkā K. Valdemāra ēkā strādā 57 darbinieki, Antonijas ielā – 42. Līgums par telpu nomu Antonijas ielā 9 noslēgts līdz 2013. gada 31. decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!