Foto: DELFI
Policijas darbinieki pozitīvi raugās uz iniciatīvu risināt brīvo vakanču jautājumu, ieviešot policijā jaunākā kārtībnieka amatu, bet ir skeptiski par apmācības ilgumu, piektdien vēsta "Neatkarīgā".

Jau ziņots, krīzes iespaidā un atalgojuma samazinājuma dēļ arvien vairāk policistu atvaļinās no dienesta Valsts policijā (VP). Tādēļ kā risinājumu, lai novērstu kadru trūkumu, līdz 2013. gada beigām ieviesīs jaunu amatu – jaunākais kārtībnieks. Tā tiks aizpildītas apmēram 130 brīvas darba vietas. Viens jaunākais kārtībnieks valstij gadā vidēji izmaksās apmēram 6156 latus.

Rīgas un Vidzemes reģiona VP darbinieki pozitīvi raugās uz iniciatīvu risināt brīvo vakanču jautājumu, tomēr ir skeptiski noskaņoti par apmācības ilgumu, norādot, ka būtiska ir konkurētspēja, personālam ir jābūt kvalificētam, bet jaunie kārtībnieki nespēs ātri reaģēt dažādās situācijās, arī attieksme varētu būt vieglprātīga.

Cēsu iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektore Līga Liepiņa uzskata, ka "labāk būtu nevis pieņemt jaunus kārtībniekus, kuriem tāpat nepieciešama apmācība un atalgojums, bet esošajiem darbiniekiem palielināt algas, tā noturot tos, kam ir pieredze un zināšanas". Rīgas Brasas iecirkņa priekšnieks Normunds Gailītis stāsta, ka jaunu darbinieku pieņemšana darbā ir kopējā kadru politika policijā. "Uzskatu, ka pieņemtais lēmums uzņemt jaunākos kārtībniekus ir pareizs, jo tā var nodrošināt profesionālo izaugsmi," ir pārliecināts Gailītis.

Jaunākajiem kārtībniekiem maksās minimālo atalgojumu pēc dienesta pakāpes. Paredzēts izsniegt bruto algu jeb atalgojumu pirms nodokļu nomaksāšanas – mēnesī vidēji 260 latus un 50 latu uzturdevas kompensāciju mēnesī (neapliek ar nodokļiem), informē VP Finanšu vadības biroja priekšniece Natālija Dorožko.

"Jaunākos kārtībniekus plānots pieņem, lai veiktu konkrētas policijas funkcijas konvoja dienestā Rīgā, tiesu un objektu apsardzē. Šīs ir elementāras kārtības sargājošās funkcijas, netiek runāts par izmeklēšanu vai patruļu policiju. Šī ir kā starta pozīcija, lai laika gaitā paaugstinātu savu dienesta pakāpi," norāda VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava un papildina, ka jaunākos kārtībniekus paredzēts nodarbināt līdz 2013. gada 31. decembrim.

Pašlaik konvoja dienestā trūkst 50, savukārt objektu apsardzē apmēram 86 cilvēku. Paredzēts uzņemt apmēram 130 jaunākos kārtībniekus. Gadā vienam jaunākajam kārtībniekam plānots izlietot vidēji 6156 latus, tas nozīmē, ka līdz 2013. gada 31. decembrim visi jaunākie kārtībnieki valstij izmaksās vairāk par miljonu latu.

Valsts policijas koledžas direktors Artis Velšs uzskata, ka "šī sistēma daudziem rada nesapratni, jo izskatās, ka jaunākie kārtībnieki būs kā caurumu aizlāpīšana. Desmit dienu laikā jaunākos kārtībniekus nevar sagatavot darbam, tāpēc ir paredzēti šie desmit mēneši, lai apgūtu arodizglītību". Lai gan jaunāko kārtībnieku piesaista mācībām VP koledžā, tas neliedz arī citiem interesentiem iestāties koledžā. Mācību laikā var pārliecināties par cilvēka sagatavotību profesijai. Direktors norāda, ka koledžā ir augsta līmeņa disciplīna, tāpēc studentus stingri kontrolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!