Jaunieceltā veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) ir pārkāpusi likumu par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā, pamatojoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) informāciju piektdien ziņo laikraksts "Diena".

Pēdējos gados Rozentāle, vadot Latvijas Infektoloģijas centru (LIC), nedrīkstēja pieņemt naudu no farmācijas kompānijām par lekciju lasīšanu, jo uz viņu attiecās valsts amatpersonām noteiktie amatu savienošanas ierobežojumi. Rozentāles interešu konfliktu KNAB konstatēja pērn veiktā pārbaudē, taču viņu sodīt nevarēja, jo bija iestājies noilgums. No Rozentāles administratīvā pārkāpuma izdarīšanas dienas bija pagājis vairāk nekā gads, kas ir noteiktais soda uzlikšanas termiņš, tādēļ KNAB izbeidza lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā.

Kāds tieši ir Rozentāles pārkāpums, KNAB nepaskaidro, jo tas saistīts ar ierobežotas pieejamības informāciju.

Rozentāles amatpersonas ienākumu deklarācijas rāda, ka pēdējo piecu gadu laikā viņa saņēmusi autoratlīdzības no vairākām farmācijas kompānijām — "GlaxoSmithKline", "Roche Latvija", "Olainfarm", "Pharmaceutical Marketing Services Rīga" — un nevalstiskajām organizācijām — Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas, Latvijas Ārstu biedrības, Latvijas Sarkanā Krusta.

Ministre laikrakstam apgalvojsi, ka KNAB konstatētie pārkāpumi saistīti nevis ar viņas atrašanos LIC vadītājas amatā, bet gan faktu, ka viņa, būdama Rīgas domes deputāte, lasījusi lekcijas, piemēram, Ģimenes Ārstu asociācijā. "Es sapratu, ka man nebija kā domes deputātam atļaujas no domes par to, ka es lasu lekcijas, savukārt no Veselības ministrijas bija atļauja," sacījusi ministre.

KNAB pārstāve Diāna Kurpniece vien norādījusi, ka uz RD deputātiem amatu savienošanas ierobežojumi neattiecas. Arī RD pārstāvis Dzintars Zaļūksnis paudis, ka lekciju lasīšanai ierindas deputātiem atļauju nevajag.

Laikraksts atgādina, ka Valsts kontroles (VK) revīzijā atklātais, ka pērn decembrī, kad premjers jau bija aizliedzis valsts iestādēm izmaksāt prēmijas, Rozentāles vadītais LIC atlīdzībās, piemaksās un prēmijās darbiniekiem nelikumīgi izmaksāja 153 515 latu. Veselības ministrija par šo gadījumu veica dienesta pārbaudi, tās rezultātus publiskoja pagājušās nedēļas beigās, kad Rozentāle jau ieņēma ministra amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!