Tautas partija (TP) ir panākusi, ka otrdien valdības sēdē cietā kurināmā elektrostacijas konkursa nolikuma projekts atlikts, un slēgtajā daļā ministri uzdevuši Ekonomikas ministrijai (EM) to "steidzami precizēt", papildinot ar noteikumiem arī sašķidrinātās dabasgāzes elektrostacijai, sestdien ziņo laikraksts "Diena".

TP pārstāvju un "Itera Latvija" vadītāja Jura Savicka interese par šādu projektu zināma jau kādu gadu. EM norāda, ka tas neatbilst enerģētikas politikai. Eksperti noliedz, ka tas dažādotu enerģijas avotus, negaidīto lēmumu skaidrojot ar lobiju ietekmi.

Premjera padomnieks Edgars Vaikulis projekta atlikšanu skaidro ar nepieciešamību samazināt izmešus, salīdzināt izmaksas utt. Tas esot "valsts ilgtermiņa attīstības" jautājums, kas liek uzklausīt "augsti kvalificētas, kompetentas institūcijas". Tas gan nesaskan ar steidzamību, jo projektu izskatīs valdībā jau pirmdien. Ekonomikas ministra padomniece Inga Spriņķe teikusi, ka EM projektam pievienos savu atzinumu, uzturot spēkā pirmo variantu, jo izpētē ogļu-biomasas elektrostacija bijusi pārliecinoši izdevīgākā.

TP pārstāvis Arno Pjatkins iniciatīvu skaidro ar vēlmi dažādot enerģijas avotus, neatklājot, kāpēc nosaukta tieši sašķidrinātā dabasgāze. Valdībā šo ierosinājumu paudis ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP), piekritis arī premjers. Savukārt Savickis neesot slēpis, ka trīs gadus lolo ideju par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa un elektrostacijas projektu, tāpēc noteikti piedalīšoties šādā konkursā. Viņš noliedz, ka būtu to lobējis ar TP ministru starpniecību.

Vaikulis teicis, ka valdība lūgs arī Eiropas enerģētikas komisāra Andra Piebalga viedokli. Viņa runasvīrs Ferrans Tarradella norāda, ka lēmums jāpieņem Latvijai, komisāram viedoklis nav jāpauž. Eiropas Komisijas enerģētikas padomnieks Juris Ozoliņš vērtē, ka apgādes drošības salīdzināšana ogļu-biomasas un sašķidrinātās dabasgāzes stacijā prasa vēlreiz sākt izpēti, "ieskaitot Katāras gāzes laukus un Gazprom". Viņaprāt, šī ideja "izskatās pēc lobiju iespējas pastaigāties pa valdības kabinetiem". Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas vadītājs Edgars Vīgants uzsver, ka elektrības ražošanai jānodrošina "brīvs tirgus, bez priekšrocībām vienam lielražotājam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!